„Prekidač“ kod hepatitisa C nudi cilj za istraživanje novih lijekova

hcvZnanstvenici su otkrili „prekidač“ kod hepatitis C virusa koji bi mogao biti iskorišten kao cilj za novu vrstu liječenja.
Prema novom istraživanju sa University of Warwick, novo otkriveni SL9266 prekidač je prisutan kod svih hepatitis C virusa što znači da nudi dobru polaznu točku za buduća istraživanja.

Ovaj dio predstavlja osjetljivi dio za napad na virus i čišćenje tijela od virusa zbog toga što on kontrolira ključne događaje u ranom stadiju životnog ciklusa virusa.

Čini se kako prekidač modulira međusobno nekompatibilne procese translacije i replikacije koji se moraju događati kako bi se virus proširio u tijelu.

Znanstvenici sa University of Warwick te njihovi suradnici sa Roslin Institute sada rede zajedno sa kemičarima kako bi razvili posebno dizajnirani lijek koji bi isključio taj prekidač i zadržao ga u „neaktivnom“ položaju.

Zaključavanjem virusa u translacijskoj fazi on ne bi mogao početi replikaciju, proces koji je ključan za inficiranje ostalih stanica u jetrima.
Imunološki odgovor na početno inficiranu stanicu bi doprinio odstranjivanju virusa iz tijela.
Usprkos varijabilnosti virusa, smatra se kako su mehanizmi i funkcije ovog „prekidača“ visoko očuvani što pruža sredstva za ciljanje hepatitis C virusa.

Profesor David Evans sa University of Warwick je izjavio: „Hepatitis C predstavlja rastuću zabrinutost širom svijeta te je prouzročio velike zahtjeve u sistemu transplantacije organa.“

„Mi smo već dostigli stupanj kada kod puno zemalja postoji glavna potreba za transplantacijom jetara zbog oštećenja jetara prouzročenih virusom hepatitisa C.“

„Trenutno raspoloživi lijekovi nisu učinkoviti u svim slučajevima, zbog toga je važno da nastavimo sa ovim istraživanjem koje je u ranoj fazi kako bi fokusirali razvoj lijekova na tretman koji će djelovati na sve genotipove.“

Ovo istraživanje je financirano od strane UK Medical Research Council a objavljeno je u žurnalu Nucleic Acids Researc.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)