Objavljeni novi podaci iz Genomics Research o rekurenciji integracije virusa hepatitisa B

Grupa istraživača karcinoma iz Azije (Asian Cancer Research Group - ACRG), nezavisna, neprofitna kompanija osnovana od Eli Lilly and Company, Merck (MSD) i Pfizer Inc. a u suradnji sa BGI (najvećom svjetskom organizacijom za istraživanje genoma) je najavila objavljivanje rezultata velike studij genoma o rekurenciji integracije virusa hepatitisa B (HBV) u hepatocelularni karcinom (HCC) u Nature Genetics. Rezultati ove studije prve ovakve vrste pružaju važan uvid koji može biti upotrjebljen za dijagnosticiranje i liječenje HCC, najučestalijeg oblika karcinoma jetara u svijetu.

„Ova studija pruža novi uvid u mehanizme HBV integracije koji potiču karcinom jetara te utječu na rezultate liječenja,“ izjavio je Dr. Ken Sung, vodeći autor publikacije sa National University of Singapore i počasni izvanredni profesor sa Hong Kong University. „Očekujemo kako daljnje istraživanje može dovesti do pobljšanja dijagnoze i liječenja HCC.“

Smatra se kako je HBV integracija jedan od glavnih uzroka HCC a istraživanje je pokazalo kako se HBV DNA može integrirati u genom na način da inducira kromosomsku nestabilnost (definirajuća karakteristika većine ljudskih karcinoma) ili promijeniti ekspresiju i funkciju endogenih gena. Prethodne studije o integraciji HBV u HCC genom su bile ograničene tehnološkim zaprekama i relativno malom veličinom uzorka.

„Ova studija ima veliko značenje za znanstvenu zajednicu koja radi u cilju boljeg razumijevanja HBV integracije u HCC,“ izjavio je Hancheng Zheng, glavni istražitelj ovog projekta pro BGI. „Na osnovi ovih rezultata možemo bolje istražiti detaljni molekularni mehanizam i klinički utjecaj HBV integracije promovirajući otkriće i razvoj budućih tretmana za karcinom jetara.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)