Preporuka CDC za generaciju 1945-1965: testirajte se na hepatitis C

Po prvi puta Američka vlada predlaže da se cijela tzv. „Baby Boomers“ generacije (rođeni u period 1945-1965) testira na hepatitis C.

Američki Centar za Kontrolu i Prevenciju oboljenja (CDC) je u nacrtu preporuka naveo kako bi sve osobe rođene u periodu 1964-1965 trebale proći jednokratni test kako bi se utvrdilo da li imaju hepatitis C.

Računa se kako na tzv. „Baby Boomers“ otpada 2 od 3.2 inficiranih Amerikanaca inficiranih sa ovim virusom. Mogu proći i desetljeća prije nego li što uzrokuje oštećenje jetara a puno osoba ne zna da je inficirano.

Službenici CDC vjeruju kako bi nova mjera mogla dovesti do toga da se još 800,000 tzv. „Baby Boomers“ liječi te kako bi ova mjera mogla spasiti 120,000 života.

„DCD gleda na hepatitis C kao ne prepoznatu zdravstvenu krizu za zemlju te vjerujemo kako je sada vrijeme za novi hrabri odgovor,“ izjavio je Dr. John W. Ward, šef CDC odjela za hepatitis. Nekoliko razvoja je dovelo do toga da CDC inzistira na većem testiranju, izjavio je.

Nedavni podaci pokazuju da se u periodu od 1999-2007 godine broj Amerikanaca koji umiru od hepatitisa C skoro udvostručio. Također, dva lijeka koja su se prošle godine pojavila na tržištu obećavaju izlječenje puno više ljudi nego li što je to prethodno bilo moguće.

Virus uzrokuje postupno nastajanje ožiljaka na jetrima i dovodi do ciroze ili raka jetara a vodeći je i uzročnik transplantacije jetara. On također može potaknuti oštećenje ostalih tjelesnih organa. Sve ukupno, prema CDC više od 15,000 Amerikanaca umre svake godine od oboljenja povezanih sa hepatitisom C.

Virus hepatitisa C se danas uobičajeno širi preko dijeljenja igala za ubrizgavanje narkotika. Prije rasprostranjenog testiranja donirane krvi koje je počelo 1992 godine, on se također širio i preko transfuzije krvi.

Zdravstveni djelatnici vjeruju se svake godine u periodu od 1970-1980 desilo stotine novih infekcija hepatitisom C, većina njih kod mlađih odraslih osoba u tom periodu – tzv. „Baby Boomers“. Virus hepatitisa C je prvi put identificiran1989 godine.

CDC procjenjuje kako se sada svake godine događa 17,000 infekcija. CDC također procjenjuje kako je oko 3% „Baby Boomersa“ je pozitivno na virus hepatitisa C.

Neki od njih su uspjeli otkloniti infekciju iz svojih tijela bez liječenja ali još uvijek imaju antitijela koja ima daju pozitivne početne rezultate kod testiranja. Zvog toga je potreban potvrdni test.

Ipak, samo četvrtina inficiranih osoba ima tu sreću. Većina ih ima aktivnu i opasnu infekciju, izjavio je Ward. Trenutne upute agencije preporučuju testiranje za osobe koje spadaju u rizičnu skupinu uključujući bivše i trenutne narkomane. Ali skoro četvrtina inficiranih „baby boomersa“ je izjavila kako se ne sjećaju da su se upuštali u rizična ponašanja. Moguće je da su neki od njih bili inficirani na ostale načine osim injekcijama narkotika ili da su davno primili transfuziju krvi. Neki stručnjaci kažu kako su tetoviranje, piersing, dijeljenje britvica i četkica za zube, manikura i šmrkanje kokaina mogli u nekim slučajevima uzrokovati širenje virusa.

Ta vrsta iskustva možda nije dovela do zabrinutosti kod puno pacijenata i njihovih liječnika, izjavili su stručnjaci.

Nedavna anketa Harris Interactive na 1000 „baby boomersa“ otkrila je ostale oblike neupućenosti o hepatitisu C. Manje od 20% osoba je znalo kako pripadaju generaciji koja ima najviše šansi da je inficirana a samo mali postotak je bio svjestan kako hepatitis C može biti izliječen kod mnogo pacijenata.

Također, samo je 25% je izjavilo kako je bilo testirano prema anketi urađenoj u ime American Gastroenterological Association i Vertex Pharmaceuticals.

Trenutno, mnogo „baby boomersa“ slučajno sazna o svojoj infekciji kao na primjer kada doniraju krv ili kada prolaze fizičke pretrage za životno osiguranje, izjavio je Dr. Ryan Ford, specijalist za liječenje hepatitisa sa Emory University.

On je zajedno sa ostalim liječnicima pozdravio najavu CDC.

„Dugo to očekujemo te se nadamo razvoju za koji vjerujemo da će spasiti živote,“ izjavio je Dr. Ira Jacobson, stručnjak za hepatitis sa New York Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Očekuje se kako će preporuke za novo testiranje postati konačne kasnije ove godine.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)