Viread (tenofovir), lijek za hepatitis B i HIV je siguran za trudnice

Žene sa hepatitisom B ili HIV mogu za liječenje uzimati viread (generičko ime tenofovir). One mogu sigurno nastaviti liječenje ako zatrudne.

Nedavna studija zasnovana na ženama u Africi je pokazala kako uzimanje tenofovira kojeg proizvodi Gilead Sciences ne dovodi do većeg rizika od poremećaja kod poroda, problema u trudnoći, problema sa rastom ili problema sa bubrezima kod beba.

Diana Gibb sa MRC Clinical Trials Unit u Londonu je predvodila studiju koja je prikupila podatke o trudnoći i bebama uključenim u Development of AntiRetroviral Therapy in Africa (DART) pokus.

Studija je pratila više od 3000 osoba u Ugandi i Zimbabveu koje su uzimali anti-retrovirusnu terapiju od siječnja 2003 godine do rujna 2009 godine.

Od 382 trudnoće koje su se dogodine među ženama u DART pokusu, 226 je rezultiralo živim porodom a ta djeca su bila praćena do četiri godine. Većina majki je bila uzimala tenofovir kao dio anti-retrovirusnog režima.

Sedmero djece je umrlo, sedam je imalo urođene mane ali nije bilo većeg omjera smrti ili defekta među ženama koje uzimaju tenofovir u usporedbi sa onima koje ga nisu uzimale.

Niti jedna beba nije bila pozitivna na HIV a istraživači nisu zabilježili bilo koju nepravilnost u rastu djece do 2 godine.

„Naša otkrića sugeriraju kako je retrovirusna terapija koja sadrži tenofovir razuman izbor kod trudnoće,“ napisali su autori. „Detaljnija sigurnosna informacija o profilaksi pred-izlaganja će trebati potvrdu iz dužeg dužeg perioda praćenja većeg broja izložene djece.“
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)