Vitamin D bi mogao imati utjecaja na omjer izlječenja kod hepatitisa C

HCVTim istraživača sa Dundee University i Hepatitis Scotland će testirati tvrdnju da li vitamin D može povećati omjer izlječenja kod hepatitisa C kada se koristi u kombinaciji sa trenutno raspoloživim terapijama.

Novi tretmani za hepatitis C će uskoro biti raspoloživi ali će vjerojatno biti vrlo skupi. Sa približno 150 miliona ljudi u svijetu koji su inficirani sa hepatitisom C te 38,000 u Škotskoj, faktor cijene će vjerojatno imati značajnu ulogu kod odluka o budućim tretmanima. Istraživački tim će koristiti dokaze iz prethodnih malih pokusa kao osnovu za nova istraživanja koja će pružiti čvrste dokaze o utjecaju koji bi vitamin D mogao imati na omjer izlječenja.

Vodeći Škotski djelatnik za hepatitis Leon Wylie je izjavio, „ova studija bi mogla imati značajan utjecaj na budućnost tretmana za hepatitis C, kako ovdje tako i na međunarodnom planu. Ako ova studija ponovi ostala otkrića tada bi vrlo jeftina i sigurna metoda povećanja omjera uspjeha tretman mogla biti raspoloživa po vrlo niskoj cijeni. Kada smo prvi put vidjeli rana istraživanja izgledalo je vrlo uzbuđujuće a ja sam iznimno zadovoljan jer je naša suradnja pomogla da počnemo ovo istraživanje.“

Dr John Dillon, savjetodavni hepatolog za NHS Tayside i supredsjedatelj nacionalne grupe kliničara za hepatitis C je izjavio, „ovaj pokus pokazuje da Škotska radi na otkrivanju novih načina pomoći pacijentima oboljelim od hepatitisa C da se izliječe, ne samo u Škotskoj nego i u svijetu. On također učvršćuje reputaciju Škotske kao vodećeg centra u svijetu istraživanju hepatitisa C.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)