Infekcija hepatitisom C povezana sa smrću od ne-jetrenih karcinoma

HCVPrema novoj studiji, osim povećanog rizika smrti od hepatocelularnog karcinoma, pacijenti sa kroničnim hepatitisom C (HCV) također imaju veći omjer smrtnosti od ne-hodgkinovog limfoma te karcinoma gušterače, oralnog i karcinoma ždrijela

Ova otkrića su predstavljena u veljači na godišnjem sastanku American College of Preventive Medicine.

Bila je analizirana smrtnost povezana sa karcinomom kod 12,126 pacijenata inficiranih sa kroničnim hepatitisom C (HCV) u Centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) u kohortnoj studiji i uspoređena sa podacima o višestrukim uzrocima smrtnosti od 2006-210 godine u nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku.

12% (1496) HCV pacijenata je umrlo za vrijeme petogodišnjeg perioda, 25% (37) njih od karcinoma. U usporedbi sa općom populacijom, HCV grupa je bila podložnija ne-hodgkinovom limfomu te rektalnom karcinomu i karcinomu oralnih šupljina i karcinomu ždrijela.

Kako je i očekivano, rizik od smrti od karcinoma jetara je bio povećan među HCV inficiranim pacijentima – skoro 30 puta više nego li među ne inficiranim osobama.

Autor studije Dr. Robert D. Allison sa Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iz Baltimora je izjavio kako je važno naglasiti da je „kronična hepatitis C infekcija poznati rizični faktor kod razvoja ne-hodgkinovog limfoma (NHL). Ali po našim saznanjima, ovo je prva studija u SAD koja je istražila i pokazala da osobe sa kroničnim hepatitisom C imaju veći rizik od smrti zbog NHL.“

Izjavio je kako postoji više mogućih objašnjenja za ostale karcinome. „HCV grupa je imala veći omjer pušača i konzumacije alkohola nego li opća populacija. Zbog toga je teško sa sigurnošću reći da li je povećani rizik od smrti od tri karcinoma koja su povezana sa pušenjem (oralni, gušterače i rektalni) bio povezan sa HCV infekcijom. Ipak, NHL nije povezan sa pušenjem ili upotrebom alkohola.“

Dr. Allison je izjavio za Reuter u mailu, „mi također analiziramo prosječnu starost kod smrti. Otkrili smo kako su osobe sa kroničnim hepatitisom C umrle u prosjeku 12 godina ranije nego li opća populacija od 12 različitih karcinoma – npr, mjehura, grudi, debelog crijeva, jednjaka, leukemije, jetara, pluća, ne-hodgkinovog limfoma, oralnog, gušterače, prostate i rektalnih karcinoma. To je bilo neočekivano i zabrinjavajuće otkriće koje može imati utjecaja na HCV tretman i testiranje na karcinom.!

Dr. T. Jake Liang, šef odjela za jetrena oboljenja i zamjenik direktora za istraživanja pri National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases u Bethesda nije bio uključen u novo istraživanje. On je izjavio za Reuters Health, „ova otkrića su značajna po tome da kronična HCV infekcija može biti predispozicija za karcinom kod inficirane osobe za ostale organe osim jetara.“

Dr. Allison je dodao kako „Baby boomers čine 70% hepatitis C inficirane populacije u SAD (77% u našoj studiji). Centara za kontrolu oboljenja (CDC) i U.S. Preventive Services Task Force preporučuju da se sve ove osobe (na primjer rođene između 1945-1965) testiraju.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)