Farmaceutska industrija je na svjetskom sastanku odbila osigurati pristup tretmanu za hepatitis C koji može spasiti živote

HCV38 aktivista iz 22 zemlje su udružili snage na prvom svjetskom Hepatitis C savjetodavnom odboru (CAB) u zahtjevu za pravednom pristupu tretmanu za hepatitis C (HCV) od šest multinacionalnih farmaceutskih kompanija. Ipak, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Janssen, Merck, i Roche su odbili pružiti plan za pravedan pristup tretmanu za HCV, izlječivoj infekciji koja svake godine ubije više od 350,000 ljudi.

AIDS aktivisti, uključujući i osobe koje žive sa HIV, osobe koje žive sa HCV, osobe koje si ubrizgavaju narkotike te njihovi saveznici se bore za pristup novoj generaciji HCV lijekova, takozvanim direktno djelujućim antivirusnim lijekovima (DDA). Ovi lijekovi nude potencijal za iskorjenjivanje HCV; oni su u kliničkim pokusima izliječili do 100% oboljelih osoba.

Sve su se kompanije odbile obvezati na smanjenje cijena koje bi omogućilo dostupan tretman za zemlje sa niskim i srednjim primanjima koje čine 85% od 185 miliona osoba koje žive sa HCV. Čak su Roche i Merck, proizvođači starijih lijekova koji će uskoro postati zastarjeli odbili spustiti lijene na prihvatljivi novo.

Kod zemalja sa visokim primanjima, tretman sa DAA košta 140,000 dolara iako su DAA jeftini za proizvodnju. Prema analizi akademskih stručnjaka, cijena je manja od 250 dolara za 12 tjedni tretman DAA. „Ovaj nivo pohlepe je neprihvatljivi te drži lijek izvan dohvata skoro svake osobe koja treba te lijekove,“ izjavio je Shiba Phurailatpam, regionalni koordinator Azijsko Pacifičke mreže osoba koje žive sa HIV/AIDS.

„Većina osoba ne može priuštiti HCV tretman kao ni njihove vlade,“ objasnio je Paata Sabelashvili iz Georgian Harm Reduction Network. „Moja vlada kao i ostale u istočnoj Europi pokreće nacionalni program tretmana ali astronomski velike cijene će ga ograničavati. Kako se vlade i donatori mogu efikasno boriti sa HCV ako farmaceutska industrija odbija spustiti cijene?“

Za strategije koje trenutno upotrebljavaju farmaceutske kompanije a koje uključuju registraciju lijeka, dobrovoljno licenciranje i programe pomoći pacijentima postoje vrlo male šanse da će omogućiti bolji pristup u zemljama sa malim ili srednjim primanjima. „Vlade bi trebale koristiti sva raspoloživa sredstva uključujući obavezno licenciranje kako bi se zaštitilo javno zdravstvo i proširio pristup DAA čak i kada su lijekovi patentirani,“ izjavila je Lorena Di Giano, generalni koordinator Red Latinoamericana por el Acceso a Medicamentos (RedLAM).

Mi smo potpuno predani strategijama koje omogućuju generičku proizvodnju DAA. Pristup dostupnim generičkim lijekovima je smanjio cijene lijekova za HIV sa 10,000 dolara na manje od 100 dolara što je spasilo milione života. Osobe koje žive sa HCV zaslužuju pristup tretmanu, one ne bi trebale biti taoci farmaceutske pohlepe.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)