Vitamin A: prijatelj ili neprijatelj hepatitisa C?

vitamin aNaveden kao sastojak većine multivitamina, vitamin A rijetko privlači puno pažnje. Ipak, osobe sa kroničnim hepatitisom C sada imaju razlog da sa znanstvenicima prate znanstvene razvoje koji uključuju ovaj vitamin. Osim što je on ljekovita supstanca za koju je poznato da pomaže vidu, vitamin A također može imati ulogu u hepatitis C terapiji. Vitamin A bi se mogao pokazati kao idealan dodatak terapiji interferonom; ipak, simultano se mora procijeniti potencijal ovog vitamina u vezi jetrene toksičnosti.

O vitaminu A

Otkriven 1913 godine, vitamin A je bio prvi otkriven vitamin koji je topiv u masnoći. Također poznat kao retinol, vitamin A je također poznat kao „anti-upalni“ vitamin zbog svoje uloge u podršci imunološkom sistemu. Vitamin A se dobiva iz dva izvora: prefabricirani retinoidi i provitaminski karotenoidi
  • Retinoidi – poznati kao prefabricirani vitamin A, retinoidi su aktivni oblici vitamina A. Nalaze se u životinjskim izvorima kao što su jetra, bubrezi, jaja i mlijeko.
  • Karotenoidi – karotenoidi su pigmenti biljaka odgovorni za crvenu, narančastu i žutu boju voća i povrća (npr. mrkva, breskva, tikva i slatki krompir). Tijelo može konvertirati određene skupine karotenoida uključujući beta karoten, alfa karoten i gama karoten u vitamin A. Ovi karotenoidi se navode kao provitamin A.
Vjeruje se kako vitamin A ima dvije primarne zdravstvene koristi:
  1. Očuvanje i poboljšanje vida – ljudska mrežnica sadrži četiri vrste foto pigmenta koji sadržavaju sastojke vitamina A. Vitamin A sudjeluje u sintezi rhodopsina koji je neophodan sa gledanje u uvjetima slabog svjetla i noćnim uvjetima.
  2. Zaštita tijela od virusnih infekcija – vitamin A stimulira nekoliko aktivnosti imunološkog sistema. Jedan od načina na koji vitamin A sudjeluje u imunitetu je preko pojačanja funkcija bijelih krvnih stanica. Nakon pojačanja funkcija bijelih krvnih stanica, pojačan je tjelesni odgovor na antitijela antigena te zbog toga pomaže u obrani protiv virusa.
Preporučena dnevna doza (Recommended Daily Allowance - RDA) za vitamin A je određena od strane U.S. Institute of Medicine of the National Academy of Sciences. In International Units (IU), a preporuka za konzumaciju vitamina A je:

• 3,000 IU dnevno za muškarce
• 2,300 IU dnevno za žene
• 2,600 IU dnevno za trudnice starosti 19 godina i starije
• 4,300 IU dnevno za dojilje starosti 19 godina i starije

Iako se smatra da nije toksičan pri preporučenim dozama, vjeruje se kako prevelike količine vitamina A mogu biti toksične za jetru. Toksičnost vitamina A može biti akutna ili kronična i može izazvati simptome u velikom rasponu. Kod odraslih osoba može izazvati nekoliko važnih problema koji uključuju:
  • Zamućeni pogled ili vrtoglavicu
  • Bol u kostima
  • Umor ili pospanost
  • Glavobolja
  • Povećani interkranijalni pritisak
  • Mučnina ili povraćanje
  • Promjene na koži ili kosi
  • Oštećenje jetre ili bubrega

Novo istraživanje za hepatitis C

Osobe sa cirozom (uznapredovano oboljenje jetre) su odavna upozorene sa izbjegavaju prekoračenje doze vitamina A u iznosu od 5,000 IU dnevno. Ipak, s time se ne slažu svi u medicinskom području. Istraživači sa Shimane University u Japanu predvođeni sa dr. Shuichi Sato su identificirali potencijalnu ulogu velikih doza vitamina A kod nativirusne terapije hepatitisa C.

Trenutno odobreni tretman za hepatitis C je kombinacija pegiliranog interferona i ribavirina ali je efikasna samo kod manje od 50% oboljelih. Kako bi se povećala efikasnost tretmana, Sato i kolege su dodali velike doze vitamina A sudionicima hepatits C terapije. Otkrili su kako je dodavanje 30,000 IU vitamina A dnevno zajedno sa pegiliranim interferonom i ribavirinom rezultiralo:
  • povećana je efikasnost tretmana od 42.9% (bez vitamina A) na 61.7% (sa vitaminom A)
  • povećani je omjer ranog virološkog odgovora nakon 12 tjedana sa 40% (bez vitamina A) na 70% (sa vitaminim A)
Usprkos visokim testiranim dozama vitamina A koje su testirane, Sato je izvijestio kako nisu primijećene ozbiljne nuspojave. Na konferenciji za novinare prije službene prezentacije ove studije na Digestive Disease Week, izjavio je, „postoji vrlo mali ili skoro nikakav rizik od visoke doze vitamina A.“

Oboljeli od hepatitisa C bi voljeli vjerovati u povjerenje dr Sato kako visoke doze vitamina A nisu toksične za osobe sa jetrenim oboljenjem. Zbog sigurnosti, potrebno je više detaljnih studija prije preporuke o davanju dnevne doze iznad 5,000 IU. U međuvremenu, stručnjaci tvrde kako ne postoji opasnost zbog toksičnosti od konzumacije prirodnih provitamina karotenoida. Dok ne bude dostupno više informacija o potencijalnoj toksičnosti vitamina A za vrijeme tretmana hepatitisa C, konzumacija puno proizvoda koji sadrže karotenoid za vrijeme tretmana je najbliže koliko se možete uraditi kako bi se ponovili povoljni rezultati iz nedavne Satove studije.


Reference:

http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/Herrera.html, Cirrhosis in Chronic Hepatitis C Infection, Jorge L. Herrera, MD, Retrieved July 18, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.

http://www.mayoclinic.com/health/vitamin-a/NS_patient-vitamina, Vitamin A (retinol), Retrieved July 16, 2010, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2010.

http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/DDW/19939, DDW: Vitamin A Boosts Response in HCV Treatment, John Gever, Retrieved July 16, 2010, MedPage Today LLC, 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20104263, Retinol supplements antiviral action of interferon in patients with chronic hepatitis C: a prospective pilot study, Kohge N, et al, Retrieved July 16, 2010, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, January 2010.

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=106, Vitamin A, Retrieved July 18, 2010, The George Mateljan Foundation, 2010.






LINK:
Hepatitis-Central

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)