90% stanovnika Delhija nije cijepljeno protiv hepatitisa B

Delhi90% populacije Delhija nije još cijepljeno protiv hepatitisa B koji ubija više ljudi nego HIV/AIDS, izjavila je ministrica zdravstva Delhija, Kiran Walia.

„Hepatitis, usprkos tome što je smrtonosan kao i HIV, ne dobiva dovoljno pažnje u Indiji. Omjer infekcije je kod hepatitisa visok kod odraslih osoba te ima veliku vjerojatnost da kod dojenčadi i djece pređe u kronični oblik.“

„90% stanovništva glavnog grada se još uvijek treba cijepiti protiv hepatitis B virusa,“ izjavila je Walia.

Prema procjenama UNAIDS iz 2009 godine, oko 31.3 milijuna odraslih osoba i 2.1 milijuna djece je krajem 2008 godine živjelo sa HIV-om. Hepatitis je pet puta rašireniji nego HIV.

Ministrica zdravstva je govorila prigodom uvodnog govora u kampu za podizanje svjesnosti o hepatitisu B pri Institute of Liver and Biliary Sciences.

Hepatitis bi trebao dobivati jednako pažnje kao i HIV te bi trebalo poboljšati svjesnost o kampanji žute vrpce koja ima za cilj raširiti informacije o hepatitisu među ljudima, izjavila je.

Kako bi se ostvario cilj koji je navela, „trebalo bi inspirirati djecu da šire svjesnost o hepatitisu“.

Hepatitis B je infektivno oboljenje jetre koje dovodi do upale tog organa a prouzročeno je virusom hepatitisa B (HBV). Akutna infekcija sa hepatitisom B uobičajeno ne zahtijeva liječenje.

Ipak, u rijetkim slučajevima, infekcija može prouzročiti zatajenje jetre opasno po život i takvi pacijenti prolaze procjenu za transplantaciju jetre. Cjepivo protiv ovog oboljenja je efikasno i sigurno.

Podržavajući koncept kampova za podizanje svjesnosti u zemlji, Naveen Jindal, član parlamenta je izjavio, „Indija nakon Kine ima drugu najveću populaciju oboljelih od hepatitisa B koja iznosi preko 36 milijuna. Indija treba postati zemlja bez hepatitisa. Treba promovirati koncept donacije organa u zemlji.“

S K Sarin direktor ILBS je izjavio, „ovo putovanje je dugačko 10 godina i uz doprinos odjela za zdravstvo, 2.7 milijuna djece u Deliju je već cijepljeno.“






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)