Učinak mlijeka čička (Silymarina) na životni ciklus hepatitis C virusa

ČičakLaboratorijska studija sugerira kako silymarina ima višestruke učinke na životni ciklus virusa hepatitisa C. Hepatitis C je kronično (dugotrajno) oboljenje koje primarno utiče na jetru i često je teško izliječivo. Laboratorijska studija je istražila antivirusna svojstva i mehanizme silymarina na kultiviranim (uzgojenim u laboratoriju) ljudskim stanicama jetre inficiranih sa virusom. Ova studija je djelomično financirana od strane NCCAM a objavljenja je u žurnalu Hepatology.

Istraživači su uzgojili ljudske jetrene stanice i inficirali in vitro sa virusom hepatitisa C. Stanice su zatim bile izložene standardnim lijekovima za hepatitis C ili razrijeđenoj dozi silymarina. Analizirajući interakciju između silymarina i virusa istraživači su primijetili kako je silymarin spriječio ulazak i fuziju virusa hepatitisa C u ciljane jetrene stanice. Također su otkrili kako je silymarin inhibirao sposobnost virusa da proizvodi RN (kemikaliju koja ima važnu ulogu u sintezi proteina i ostalim kemijskim aktivnostima u stanici)ometajući tako dio životnog ciklusa virusa. Kada se vršila usporedba sa neliječenim stanicama, silymarin je također značajno smanjio viremiju (količinu virusa u stanici), iako u manjem omjeru nego li što je to bilo slučaj sa onim liječenim interferonom. Istraživači su također otkrili kako je silymarin spriječio širenje virusa sa stanice na stanicu.

Ova otkrića nadopunjuju prethodna otkrića antivirusnih i anti upalnih svojstava silymarina i pružaju više informacija o potencijalnim mehanizmima uključenim u antivirusne aktivnosti silymarina. Potrebna su daljnja istraživanja, posebno u vidu kliničkih pokusa kako bi se odredilo dali je silymarin sigurna i učinkovita dopuna tretmanu hepatitisa C kod ljudi.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)