Limunada i jetra

limunadaZbog toga što sve što konzumiramo utječe na jetru, borba sa kroničnim oboljenjem jetre zahtijeva da svako piće, svaki zalogaj ili obrok bude svjesna odluka. Kao što možete i zamisliti, takva analiza može biti iscrpljujuća za sve one koji nisu profesionalni zdravstveni djelatnici. Među svim tim odlukama koje se odnose na bolesnu jetru najvažnija je ona vezana uz napitke. Osim što je ukusnija nego li sama voda, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre imaju puno razloga da uvrste limunadu kao sredstvo za hidraciju.

Zamislite relativno jeftino, ukusno, osvježavajuće piće koje je dobro za vašu jetru. Usred svih upozorenja koje opisuju koja pića trebate izbjegavati zbog toga što štete vašoj jetri, takvo idealno piće ipak postoji. Istisnite svježi limunov sok u čašu sa čistom vodom i to je sve što vam je potrebno da bi napravili napitak koji je dobar za vašu jetru.

Voda


Ljudsko tijelo se sastoji od 60-70% vode a zdravstveni problemi se uobičajeno pojave u nedostatku ovog važnog sastojka. Sveukupno dobro zdravlje uobičajeno uključuje konzumaciju puno vode. Onim što je korisna za naše tkivo, organe i sistem, voda ima osobito povoljno djelovanje na jetru. Hepatična vrijednost jetre je primarno u tome što ona pomaže u detoksifikaciji.
Voda je uglavnom odgovorna za tekući sadržaj krvi. Kao organ koji filtrira krv, njezina viskoznost utiče na detoksifikacijske sposobnosti jetre. S obzirom na to, nedovoljna konzumacija vode će povećati gustoću krvi te otežati njeno filtriranje. Zbog toga što jetra kod osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjima imaju problema jer im jetra ne može učinkoviti raditi detoksifikaciju (zbog upale ili ožiljaka), nedovoljna konzumacija vode koja čini krv viskoznom dodatno otežava situaciju.

Limun

Svježi limun je jedan od prirodnih oružja protiv različitih oboljenja. Jetra ima ima posebne dobrobiti od ovog kiselog, žutog voća. Prema Jethro Kloss u njegovoj knjizi „Back to Eden“, „medicinski, limun djeluje antiseptički – kao agens koji će spriječiti infekciju ili truljenje… Oni također pomažu u čišćenju sistema od nećistoća. Limun je odličan jetreni stimulans te također predstavlja rješenje za mokraćnu kiselinu i ostale otrove.“

Proširujući Klossovu medicinsku definiciju limuna, postoje slijedeća dva razloga zbog kojih bi osobe sa jetrenim oboljenjima trebale razmotriti redovnu konzumaciju limuna:

Vitamin C – Limun sadržava visoke količine vitamina C, antioksidanta koji je neophodan za proizvodnju glutationa. Zbog toga što se glutation koristi za neutralizaciju toksina, limun pomaže jetri u detoksifikaciji.

Enzimi – Prema dr. Alexander F. Beddoe u knjizi Biological Ionization in Human Nutrition, jetra može proizvesti više enzima iz svježeg limunovog soka nego li iz bilo kojeg ostalog prehrambenog artikla. Ako joj damo više potrebnih sirovina za normalno funkcioniranje, jetra iz konzumacije limuna dobiva poticaj za rad.

Istraživanje limuna

Zbog toga što je široko rasprostranjen i raspoloživ, farmaceutska industrija može imati vrlo malo koristi od zdravstvene vrijednosti limuna. Ipak, slijedeće dvije studije daju neke znanstvene dokaze koji podržavaju dobrobit limuna za jetru.

Istraživanje objavljeno od strane Nizozemskih istraživača 2002 godine u European Journal of Nutrition, kora limuna i ostatci su efikasni u smanjenju nivoa kolesterola u krvi i jetri. Iako su pokusi vršeni na životinjama, ovi rezultati insinuiranju kako konzumacija kore od limuna može biti od koristi za osobe sa oboljenjem masne jetre.

Istraživanje objavljeno od strane Indijskih istraživača 2005 godine u BMC Pharmacology, hesperidin (citrusni bioflavonoid koji se nalazi u limunu) je pokazao svojstvo zaštite jetre od oštećenja. Nakon davanja CCl4 (dobro poznati jetreni toksin), autori su zaključili kako hesperidin pokazuje zaštitni učinak na jetru.

Ne treba puno domišljatosti kako bi imali koristi od limunade. Jednostavno iscijedimo dio limuna i dodamo u čašu ili bocu vode i time damo jetri poticaj. Posebno zbog toga što su osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima limitirane u napicima koji potencijalno mogu oštetiti njihovu jetru, dnevna čaša limunade je odličan način da pomognete svojoj jetri.


Reference:

Beddoe, Alexander F., MD, Biologic Ionization as Applied to Human Nutrition, Whitman Publications; 6th edition, Warsaw, IN, 2002; 194.

Kloss, Jethro, Back to Eden, Lotus Press, Twin Lakes, WI, 1999; 563.

http://www.biomedcentral.com/1471-2210/5/2, Hesperidin, a citrus bioflavonoid, decreases the oxidative stress produced by carbon tetrachloride in rat liver and kidney, Naveen Tirkey, et al, Retrieved October 10, 2010, BMC Pharmacology, January 2005.

http://www.ehow.com/how_4869855_promote-good-liver-health.html, How To Promote Good Liver Health, Dana George, Retrieved October 10, 2010, eHow, Inc., 2010.

http://www.ehow.com/way_5148158_lemon-water-liver-detox.html, Lemon Water for Liver Detox, Nicholas Ramos, Retrieved October 9, 2010, eHow, Inc., 2010.

http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_lemon.htm, Lemon, Retrieved October 9, 2010, herbs2000.com, 2010.

http://www.liversupport.com/wordpress/2009/12/how-much-water-does-your-liver-need/, How Much Water Does Your Liver Need?, Nicole Cutler, L.Ac., Natural Wellness, 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11990004, The hypocholesterolemic effect of lemon peels, lemon pectin, and the waste stream material of lemon peels in hybrid F1B hamsters, Terpstra AH, et al, Retrieved October 9, 2010, European Journal of Nutrition, February 2002.

http://www.quantumbalancing.com/news/lemon%20water.htm, The Amazing Health Benefits of Drinking Lemon Water, Ann Heustad, RN, Retrieved October 9, 2010, EMR Labs, LLC, 2010.







LINK:
Liversupport

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)