Istraživanje pokazuje kako mali dio profesionalnih zdravstvenih djelatnika još uvijek više puta upotrebljava igle, dajući injekcije na način na koji dovode pacijente u rizik

injekcijaPrema studiji objavljenoj u prosinačkom izdanju American Journal of Infection Control, sastavljenog od strane Premier healthcare alliance, istraživanje pokazuje kako mali postotak profesionalnih zdravstvenih djelatnika još uvijek više puta upotrebljava igle dovodeći tako u rizik pacijente preko ponovne upotrebe jednokratnih injekcija.

Povećani broj izvješća o epidemijama hepatitisa B i C te bakterijskim infekcijama (više od 50 slučajeva epidemije diljem SAD) je rezultiralo infekcijama kod stotina pacijenata te više od 100,000 potencijalno izloženih tim infekcijama. Većina ovih epidemija je nastalo kao rezultat nesigurne prakse rukovanja injekcijama i pogreškama u osnovnim kontrolama infekcija i aseptičkim tehnikama.

Premier je anketirao 5,500 profesionalnih zdravstvenih djelatnika u SAD kako bi dobio potpune informacije o trenutnom stanju primjene injekcija, raspoloživosti uputa, edukaciji i naporima u prevenciji. Rezultati su pokazali kako:
  • 6%, ili 318 „ponekad ili uvijek“ upotrebljava jednokratne bočice na više pacijenata
  • Skoro 1% ili 45 „ponekad ili uvijek“ ponovno upotrebljava šprice, mijenjajući samo igle kod više pacijenta.
  • 15% ili 797 je prijavilo ponovnu upotrebu šprica prilikom upotrebe više doza.

U ovoj grupi, 6.5% ili 51 je prijavilo čuvanje bočica za upotrebu kod drugog pacijenta što predstavlja približno 1%  svih ispitanika.

Pola od 51 prijavljenih radi u bolničkim uredima a pola radi u ne bolničkim uredima kao što su kirurške ambulante i liječnički uredi.

Dr. Jozeph Perz iz centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) je izjavio , „anketa je otkrila kako opasan manji dio davatelja usluga koristi nesigurne metode kao što su ponovne upotrebe injekcija. Ovo nije prihvatljivo. Sigurnosna praksa ne postoji kao opcija: ona predstavlja osnovni zahtjev svugdje gdje se dvaju injekcije.“

CDC smjernice preporučuju kako se jednokratne šprice ne bi smjele koristiti na više pacijenata. Smjernice također preporučuju kako bi se igle i šprice trebale koristiti samo jednom a ne ponovno na nekom drugom pacijentu ili za pristup lijeku ili otopini koja će se upotrijebiti za slijedećeg pacijenta.

Na primjer, kada se igla ponovo koristi za izvlačenje tekućine iz bočice za jednog pacijenta, bočica postaje kontaminirana. Bilo koja slijedeća upotreba bilo igle bilo bočice na drugom pacijentu stavlja tog drugog pacijenta u rizik od infekcije.

Premier studija potvrđuje kako nejasnoće u vezi označavanja medicinskih bočica, manjak svjesnosti i edukacije o sigurnosnoj praksi i pogrešno vjerovanje kako je rizik povezan samo sa ponovnom upotrebom igala doprinose problemu.

„Smanjenje rizika za pacijente od nesigurne prakse injekcija zahtijeva nadzor, nadgledanje, pojačanje te edukaciju kako pacijenata tako i davatelja usluga,“ izjavila je Gina Pugliese, potpredsjednica Premier Safety Institute i koautorica studije. „Najvažnija će biti  sigurnosna izobrazba organizacije koja će osnažiti pacijente da otvoreno govore te profesionalne zdravstvene djelatnike da preuzmu odgovornost u sprečavanju svojih kolega da provode nesigurnu praksu.“

Premier također preporučuje smanjenje rizika preko programa partnerstva među profesionalcima, vladinim i ne vladinim organizacijama sa fokusom na redizajnu uređaja, proizvoda i procesa.

Evelyn McKnight je bila jedna od 99 pacijenata koji su inficirani sa virusom hepatitisa C pri onkološkoj klinici u Fremontu, Nebrasca.

„Inficirana sam za vrijeme kemoterapije za rak dojke zbog toga što zdravstveni djelatnici nisu slijedili sigurnosne upute,“ izjavila je McKnight, predsjednica i ko-osnivačica Hepatitis Outbreaks National Organization for Reform (HONOReform), nacionalne organizacije za savjetovanje u cilju sigurnih medicinskih injekcija za pacijente. „Ova anketa baca svjetlo na veličinu nesigurne prakse i potrebu za zajednilkim naporima kako bi se riješio ovaj problem.“


LINK:
Medicalnewstoday

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)