Visoki sud je odbio žalbu BMS na prodaju generičkog lijeka za hepatitis B od strane Ranbaxy

ranbaxyVisoki sud u Delhi je odbio Bristol-Myers Squibb’s (BMS) zahtjev  za privremeno zaustavljanje u Indiji prodaje od strane Ranbaxy firme generičke verzije lijeka Baraclude za hepatitis B koji je patentirala Američka firma BMS.

Sud je odbio žalbu za privremenu zabranu što znači da Ranbaxy može nastaviti prodavati svoj lijek u Indiji. Sud će sada preći na stadij zasjedanja što je dugotrajan proces kako bi se potvrdio BMS-ov patent za Entekavir (Baraclude) i da li ga Ranbaxy generička verzija povređuje.

Visoki sud u Delhi je izjavio kako Ranbaxy generička verzija ne krši BMS-ov patent za Entekavir. Prema sucu Sunil Gaur, BMS-ov patent za Baraclude je na prvi pogled „osjetljiv“ posebno zbog toga što je to novo doziranje za poznati sastojak, izjavili su Rajiv Nair i Prathiba Singh, odvjetnici koji zastupaju Ranbaxy u ovom slučaju. BMS predstavništvo u Indiji nije dalo nikakvu izjavu.

Sud je također naglasio kako pacijentima ne bi smio biti uskraćen pristup jeftinijoj verziji lijeka za vrijeme sudske parnice, izjavio je Mr. Nair. Prema izvješću, generički proizvod Entekavira se prodaje za manje od pola cijene Baraclude, 4.7 dolara za tabletu od 0.5mg i 6.9 dolara za tabletu od 1.0mg.

Sud je također zatražio od Ranbaxy da zadrži odvojeni račun od prodaje svojih proizvoda zbog mogućnosti kompenzacije BMS ako konačna odluka bude u njihovu korist.

U ožujku je sud odbio zahtjev BMS za zaustavljanje Ranbaxy od puštanja u promet svojeg lijeka iako je prihvatio slučaj. Ured za patente u Mumbai je dao BMS 2008 godine patent za Entekavir nakon što je kompanija 2001 godine podnije zahtjev. To znači da niti jedna druga kompanija ne može prodavati svoju verziju lijeka dok ne istekne patent od BMS. Ovaj lijek je među najbolje prodavanim sa iznosom od 439 miliona dolara za period od šest mjeseci 2010 godine.

Sudska presuda će također pomoći ostalim Indijskim kompanijama kao što su as Cadila i Natco. Ove kompanije su također pokrenule generičke proizvode nakon što je Ranbaxy odlučio pokrenuti svoju proizvodnju ranije ove godine. Pozitivna odluka suda je također potaknula BMS da poduzme zakonske akcije protiv ostalih proizvođača lijekova.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)