200-ti NICE vodič za tehnološku procjenu kao pomoć u zaustavljanju sve većeg problema hepatitisa C

NICENICE je objavio 200-ti vodič za tehnološku procjenu. Kao djelomična dopuna postojećeg NICE vodiča za upotrebu peginterferona alfa (2a ili 2b) i ribavirina za liječenje kroničnog hepatitisa C, ovaj novi vodič odražava promjene u marketinškoj autorizaciji za peginterferon alfa (a2 i 2b) i preporučuje njihovu širu upotrebu te kada je prigodno, skraćenje trajanja tretmana za odrasle osobe sa ovim oboljenjem.

Vodič savjetuje slijedeće:

- Kombinirana terapija sa peginterferonom alfa (2a ili 2b) i ribavirinom se preporuča kao opcija tretmana za odrasle osobe sa kroničnim hepatitisom C koji su prethodno bili liječeni sa peginterferonom alfa (2a ili 2b) u kombinaciji sa ribavirinom ili sa monoterapijom peginterferonom, a koji ili nisu imali odgovor na terapiju ili su ga imali u početku pa je kasnije došlo do relapsa, ili za odrasle osobe koje su također inficirane sa HIV.

- Skraćeno trajanje kombinirane terapije sa peginterferonom alfa (2a ili 2b) i ribavirinom se preporuča za liječenje odraslih osoba sa kroničnim hepatitisom C koji imaju brzi virološki odgovor na tretman u četvrtom tjednu a koji je identificiran visoko osjetljivim testom i koji se smatraju pogodnim za skraćeni tretman.

Sir Andrew Dillon, izvršni ravnatelj NICE je izjavio: „Od naše prve preporuke 1999 godine, NICE nikada nije bio daleko od glavnog programa. Ove tehnološke procjene koje su ponekad izazovne, sporne i emotivne, pomogle su u poboljšanju pristupu lijekovima i ostalim tretmanima koji su napravili velike napretke u životima stotina tisuća pacijenata. NHS se brine za milione pacijenata svake godine sa velikim opsegom stanja koje su potencijalno opasni za život – uključujući rak, srčana oboljenja, dijabetes, respiratorna oboljenja i mentalna oboljenja – a svi ti pacijenti trebaju imati pristup najboljem tretmanu. Zbog ograničenih sredstava, pažljivo procjenjujemo sve raspoložive dokaze kako bi bili sigurni da je novac od NHS potrošen na one koji imaju najveću dobrobit za pacijente.  Upute koje smo izdali, kao i on eiz 1999 godine koje su prethodile ovim, su razvijene preko transparentnih i savjetodavnih procesa koji služe kao primjer izvrsnosti širom svijeta.

„Nedavna višestranačka parlamentarna hepatološka grupa je izvijestila kako je hepatitis C identificiran kao oboljenje koje je jedan od glavnih razloga za povećanje broja osoba koje umiru od jetrenih oboljenja. Izvještaj procjenjuje kako približno 466000 osoba u UK živi sa hepatitisom C. Puno ljudi koje je izloženo oboljenju nema saznanja da je inficirano zbog toga što oboljenje može biti bez simptoma tijekom puno godina. Ipak, hepatitis C je oboljenje koje potencijalno oslabljuje organizam te oko 80% osoba sa virusom razvije kronični hepatitis, ponekad i 50 godina nakon što su bili inficirani. Proširenjem pristupa ovim lijekovima, ove upute će pružiti kliničarima i osobama sa hepatitisom C više opcija tretmana.“

Ove upute su raspoložive na NICE websajtu




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)