Savjeti za zakusku i kronični hepatitis.

snackSa ovim sugestijama za zakusku koja je korisna za jetru, osobe sa kroničnim hepatitisom mogu sa sigurnošću uživati u malim, ukusnim, hranjivim obrocima.

Kao jedan od tjelesnih najvažnijih centara aktivnosti, jetra je odgovorna za razne funkcije koje se kreću od detoksifikacije do produkcije hormona i proteina, što čini jetru apsolutno neophodnim organom za preživljavanje. Zdravstveni djelatnici znaju kako svjesna, zdrava prehrana može imati veliki učinak u tome da li je jetra u mogućnosti izvršavati svoje obaveze.

Za osobe koje žive sa kroničnim hepatitisom, dobra prehrana je od posebne važnosti. Promišljeno planiranje tri dnevna, zdrava obroka je od posebne važnosti kod osoba sa kroničnim hepatitisom. Ipak, prepoznavanje pametnog odabira zakuski između ovih obroka daje dodatni poticaj usmjeren na održavanje zdrave jetre.

Zašto zakuska?

Vrlo malo ljudi izdrži samo sa doručkom, ručkom i večerom bez uzimanja hrane u međuvremenu.  Sa apetitom koji posebno dolazi do izražaja u popodnevnim satima, većina osoba uzme neku zakusku kao međuobrok. Usprkos zajedničkim karakteristikama, neke odrasle osobe podcjenjuju potrebu i sklonost za zakuskom. Čineći to, oni propuštaju mogućnost davanja svom organizmu visoko kvalitetne hranjive zakuske. Osim zadovoljstva zbog zadovoljavanja gladi u međuobrocima, osobe sa kroničnim hepatitisom imaju četiri dodatna razloga za zdravu zakusku:
  1. Otklanjanje mučnine – kao uobičajeni simptom kroničnog hepatitisa, mučnina se može otkloniti učestalom konzumacijom manjih obroka (ili zakuski) umjesto nekoliko velikih obroka.
  2. Davanje energije – umor je najučestaliji simptom kroničnog hepatitisa. Zbog toga, male, energetske zakuske mogu pomoći osobama sa upalom jetre da prebrode umor.
  3. Ograničenje upale – Masnoća, šećer i sol se nalaze u velikim količinama u puno oblika lako dostupne hrane koju većina osoba koristi kao zakusku. Nažalost, mast (u nezdravom obliku), šećer i sol mogu također pogoršati sve oblike upale. Odabir zdrave zakuske može spriječiti povratak na nezdravu hranu kada ogladnite i na taj način svesti upalu jetre na minimum.
  4. U prehranu dodati hranjive sastojke – neke osobe sa kroničnim hepatitisom imaju uznapredovano oboljenje jetre. Osobe sa ovakvim stanjem moraju često uložiti dodatne napore kako bi postigle zadovoljavajući unos hranjivih sastojaka tijekom dana.
Prema Debra J. Johnston , dijetetičaki i direktorici prehrambenih savjeta na Remuda Ranch, program liječenja za poremećaje u prehrani u Wickenburgu, „trebali bi razmišljati o zakusci kao o mini-obroku. Zdrava zakuska je velika mogućnost da nadodate voće, povrće, vlakna, proteine i mliječne proizvode. Koji su vam potrebni u dijeti. Miješajte pojedine grupe namirnica i izbjegavajte nezdravu masnoću.“


Sugestije za zdravu zakusku

Zakuske ne predstavljaju samo „zalogaj na brzinu“, one su važne za prehranu posebno kod osoba koje imaju kronični hepatitis. Kako bi spriječili nezdravu zakusku, slijedeći savjeti vam mogu pomoći u pravilnom odabiru:
trial mix

Trial mix – napravite vaš osobni trial mix sa sirovim bademima, sjeckanim orasima i pistacijama bez dodane soli ili ulja i kombinirajte sa grožđicama, sušenim borovnicama ili ribizilima bez dodanog šećera. Ova zakuska sadrži esencijalne masne kiseline, proteine, vlakna i antioksidante.

crudites

Crudités i kuhano povrće – imajte uvijek pun hladnjak sirovog i kuhanog sjeckanog povrća za instant zakusku. Jedite kuhane mahune, karfiol ili brokule i svježu mrkvu, papriku ili krastavac sa nemasnim jogurtom, namazom od slanutka, gucamolom ili drugim ukusnim, zdravim zalogajem.

kokice

Kokice – napravite kokice na vrućem zraku i poprskajte ih maslinovim uljem umjesto maslaca i začinite sa pivskim kvascem (odličnim izvorom vitamina B, proteina i minerala) umjesto soli. Kokice su bogate vlaknima te posebno ukusne i hranjive u kombinaciji sa maslinovim uljem i pivskim kvascem koja je gore opisana.

smoothie

Smoothie – posebno osvježavajući u ljetnim mjesecima, možete ga napraviti od samljevenog leda, svježeg voća, nemasnog jogurta koje izmiksate u blenderu. Ova ukusna, pitak zakuska je odlična pomoć u borbi sa kroničnim hepatitisom jer ima obilje proteina, vlakana i antioksidanta.

sendvič

Sendvič – Napravite zakusku od kruha bogatog vlaknima, nemasnog mesa kao što je puretina ili kokoš, krišku nemasnog sira, gorušice za aromu i zelene salate, paradajza, luka, klica, avokada i ostalog povrća za kraj. Dobro napravljen sendvič je odličan izvor proteina, vlakana i antioksidanta. Dodatno, sjemenke gorušice su poznate po svojim anti-upalnim svojstvima.

Bez obzira da li kao zakusku preferirate nešto ukusno ili slatko, postoji pregršt izbora za dobrobit vaše jetre. Između otklanjanja simptoma hepatitisa i održavanja zdravlja jetre, postoje vrlo dobri razlozi za upotrebu zakuske kao glavnog izvora hranjivih sastojaka. Zbog toga što svatko sa kroničnim hepatitisom može puno dobiti iz konzistentne dijete pojačanje hranjivim sastojcima, trebali bi imati hladnjak popunjen gore navedenim sastojcima za zdravu zakusku kakobi održavali zdravlje vaše jetre.



Reference:

http://en.wikipedia.org/wiki/Liver, Liver, Retrieved September 17, 2010, Wikimedia Foundation, Inc., 2010.
http://stjohndoctors.org/documents/48/hepatitis.pdf, Hepatitis Nutrition Therapy, Retrieved September 17, 2010, St. John Health, 2010.
http://www.ehow.com/how_4758940_popcorn-seasoned-brewers-yeast.html#ixzz101amdBLt, How to Make Popcorn Seasoned with Brewer's Yeast, Retrieved September 17, 2010, eHow, Inc., 2010.
http://www.ehow.com/way_5627964_diet-chronic-hepatitis-patients.html, Diet for Chronic Hepatitis C Patients, China Zmuida, Retrieved September 17, 2010, eHow, Inc., 2010.
http://www.everydayhealth.com/health-report/nutrition/quick-and-healthy-snacks.aspx, 10 Quick and Healthy Snacks, Chris Iliades, MD, Retrieved September 17, 2010, Everyday Health, Inc., 2010.
http://www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/Nutrition_FS.pdf, Nutrition and Hepatitis C, Liz Highleyman, Alan Franciscus, Retrieved September 17, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.hepcchallenge.org/choices/pdf/Chapter_15_OL.pdf, Nutrition and Hepatitis C, Lark Lands, PhD, Retrieved September 17, 2010, Caring Ambassador's Program, Inc., p 223-225.
http://www.myhealthyfoods.com/spices/health-benefits-of-mustard-seeds-and-mustard-oil/, Health Benefits of Mustard Seeds and Mustard Oil, Retrieved September 17, 2010.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)