Istraživači su otkrili 19 miliona godina stari genomski fosil virusa sličnog hepatitisu B kod ptica pjevica

zebrafinch fosilBiolozi sa University of Texas at Arlington su otkrili dijelove virusa iz iste porodice kao i modernog hepatitis B virusa zaključanog unutar genoma ptica pjevica kao što su danas postojeća zebra finch.

„Oni su bili tu kroz najmanje 19 miliona godina, daleko više nego li što je itko prethodno mislio da ova vrsta virusa postoji,“ izjavio je Cédric Feschotte i Clément Gilbert, ko-autori nove studije koja je objavljena u PLoS Biology, glavni žurnal Public Library of Science. Feschotte je izvanredni profesor i član UT Arlington Genome Biology Group. Gilbert je pos-doktorski istraživač pridružen grupi.

zebrafinch

Članak sa naslovom „"Genomic Fossils Calibrate the Long-Term Evolution of Hepadnaviruses,“ označava prvi put da su endogeni hepadna virusi pronađeni u nekom organizmu. Endogeni virus je takav da pohranjuje sebe ili dijelove sebe u kromosom organizma, na taj način omogućujući da se prenosi sa generacije na generaciju. U prethodnim slučajevima većina poznatih „fosiliziranih“ virusnih sekvenci je dolazila od retrovirusa.

Rezultati Feschotte i Gilberta također sugeriraju kako bi ptice danas mogli biti nosioci ovih oblika virusa.

Gilbert i Feschotte su datirali hepadna virusne fragmente locirajući ih na istom mjestu genoma pet vrsta ptica i onda tražeći zajedničke pretke za te vrste koje su živjele prije više od 19 miliona godina.

Eddie Holmes, istaknuti profesor biologije na Penn State University's Eberly College of Science i stručnjak na polju virusne evolucije izjavio je kako Feschotte i Gilbertov rad „daje pogled u drevni svijet virusa za koji nismo znali da je postojao.“

„Rezultati koje su dobili su izuzetni; budući da smo prethodno mislili kako je  evolucija hepadna virusa na evolucijskoj ljestvici stara nekoliko tisuća godina, ovaj papir  pokazuje kako je prava ljestvica u stvari više miliona godina. Zbog toga, hepadna virusi te također i puno ostalih virusa su znatno stariji nego li što smo do sada mislili,“ izjavio je Holmes.

U još jednom iznenađujućem otkriću, starija verzija hepadna virusa je izuzetno slična današnjim virusima. Feschotte vjeruje kako spora evolucija hepadna virusa primijećena kod ptica ukazuje kako se virusi dugoročno bolje prilagođuju na svoje domaćine nego li što je sugerirano u studiji o oboljenjima uzrokovanim hepatitis B virusima.

„Genomski fosili kao što je izuzetan hepadna virusni fosil otkriven od strane Gilbert i Feschotte ima potencijal kompletne revizije našeg unaprijed stvorenog mišljenja o starosti i evoluciji takvih virusa,“ izjavio je Harmit Singh Malik, pridruženi član Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattle i jedan od čelnika u novom području ’paleovirologije’. „Oni pružaju neočekivano jasan pogled na pradavna vremena kada su virusi prevladavali u velikom broju.“

Ova studija otvara pristupe za istraživanja koja mogu pomoći u predviđaju i sprečavanju ljudske virusne pandemije koja ima porijeklo kod ptičjih vrsta.

„Ako uzmemo u obzir da su u prošlosti bile inficirane, možemo s razlogom misliti da neke od ovih ptica još uvijek nose virus u sebi,“ izjavio je Gilbert. „Zbog toga možemo iskoristiti ovo otkriće kao vodič za praćenje određenih ptičjih vrsta zbog mogućeg cirkuliranja virusa kao što je hepatitis B.“
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)