Više od 20 miliona osoba inficirano sa hepatitisom E u Aziji i Africi

hevNovo istraživanje financirano od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) procjenjuje kako je u 2005 godini 20.1 miliona osoba bilo inficirano sa virusom hepatitisa E (HEV) genotipom 1 i 2 u devet regija u svijetu. Prema otkrićima objavljenim  u travanjskom izdanju Hepatology, postojalo je 3.4 miliona simptomatičnih slučajeva, 70,000 smrtnih slučajeva i 3,000 mrtvorođene djece ubog HEV te godine u zemljama diljem Azije i Afrike.

Za razliku od virusa hepatitisa B i C koji mogu dovesti do kroničnog oboljenja, HEV uzrokuje akutno oboljenje. Prethodne studije pokazuju kako HEV genotipovi 1 i 2 posebno specifično ljude te su povezani sa velikim epidemijama u zemljama u razvoju gdje su loši sanitarni uvjeti. Postoji dokaz kako HEV povećava rizik od smrtnosti među trudnicama. Iako je razvijeno sigurno i efikasno cjepivo za hepatitis E, još nije u širokoj primjeni.

„Naša studija predstavlja prvi pokušaj procjene globalnog utjecaja hepatitisa E,“ izjavio je vodeći autor Dr. David Rein iz organizacije za istraživanje socijalnih znanosti NORC pri Chikago Univerzitetu. Procjene su bile kreirane modeliranjem tereta oboljenja HEV genotipa 1 i 2 u 9 regija predstavljajući 71% svjetske populacije. Na osnovi objavljenih dokaza tima – suradnje između istraživača sa NORC, WHO i RTI International – procijenjena je godišnja učestalost infekcije u određivanju simptomatskih, asimptomatskih te smrtnih slučajeva.

Tim je utvrdio kako je prevalencija uzorka HEV bila konzistentna u svim regijama sa najvećim povećanjem infekcija kod osoba starosti 5-20 godina. Prosječna starost infekcije je bila 17 godina sa najnižom starošću infekcije u Sjevernoj Africi (8 godina) a najvećom u Istočnoj Aziji (21 godinu).

Od više od 20 miliona  inficiranih osoba sa HEV, 61% slučajeva se dogodilo u Istočnoj i Južnoj Aziji, dvije regije na koje otpada 65% smrtnih slučajeva od HEV. Istraživači su također zabilježili kako na Sjevernu Afriku otpada 14% svih globalnih HEV infekcija ali samo 8.3% simptomatskih slučajeva i 8% smrtnih slučajeva koje autori pripisuju mlađoj životnoj dobi inficiranih osoba u toj regiji.

Autori upozoravaju kako postoje ograničenja studije koja je procijenila samo učestalost HEV genotipova 1 i 2, ne uključujući genotip 3 koji je rasprostranjen u Europi i SAD te genotip 4. „Buduće HEV procjene bi trebale uključivati genotipove 3 i 4 kako bi se dobila kompletna slika globalnog tereta HEV,“ zaključio je Rein.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)