Cjepivo za hepatitis C napreduje prema daljnjim kliničkim pokusima

hcvInfekcija hepatitisom C se prenosi preko krvi a može dovesti do ciroze koja je vodeći uzročnik karcinoma jetara.
Okairos, kompanija koja se odvojila od Mercka počinje fazu I/II kliničkog pokusa za svojeg preventivnog cjepiva za hepatitis C za osobe kod kojih postoji rizik od infekcije. Ovo je prva multi-centralni, dvostruko slijepi (ni liječnici ni pacijenti ne znaku tko dobiva lijek a tko placebo), nasumični, placebo-kontrolirani pokus cjepiva za sprječavanje HCV infekcije.

Pokus će uključiti 350 osoba te će mjeriti sigurnost kao i broj osoba koje će razviti kroničnu HCV infekciju. Cjepivo koje kompanija razvija za HCV koristi adenovirusne vektore dobivene iz čimpanza kako bi stimulirali snažan odgovor T-stanica umjesto odgovora antitijela protiv odabranih antigena.

Cjepivo je dio suradnje između Okairosa i Nacionalnog Instituta za Alergiju i Infektivna Oboljenja koji je dio Nacionalnog Instituta za Zdravlje (NIH). NIH financira I/II fazu pokusa koja slijedi nakon uspješne I faze pokusa u kojoj je cjepivo pokrenulo imunološki odgovor kod zdravih volontera.

„Ovo bi moglo promijeniti sveukupnu sliku“, izjavio je Les Funtleyder, zdravstveni strateg u Miller Tabak & Co. U New Yorku. „Teoretski, ako bi mogli sve cijepiti, trebate znatno manje lijekova.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)