Virus hepatitisa C: interakcija virusnih proteina u ljudskim stanicama

HCVZnanstvenici sa Helmholtz Zentrum iz Münchena su po prvi puta dešifrirali interakcijsku mrežu hepatitis C virusnih proteina u živim ljudskim stanicama. Ova otkrića će doprinijeti boljem razumijevanju mehanizma koji uzrokuje upalno oboljenje jetara prouzročeno virusom hepatitisa C i otvara nove mogućnosti razvoja tretmana. Rezultati su objavljeni u specijalističkom žurnalu Molecular & Cellular Proteomics.

Virusi koriste ljudske stanice kako bi se razmnožavali i širili. Ovaj proces uključuje interakcije sa staničnim faktorima kao i interakcije virus-virus. Na primjer, interakcije među virusnim proteinima su neophodne za sastavljanje novo proizvedenih infektivnih viriona.

Interaktivna mreža objašnjava virusne mehanizme i otvara mogućnosti za liječenje. Hepatitis C virus formira predkursor-protein, koji se procesuira u deset virusnih proteina. Znanstvenici sa instituta za virologiju pri Helmholtz Zentrum si sada otkrili kako ovi proteini komuniciraju jedan sa drugim i na taj način reguliraju važne stadije i ciklusu virusne replikacije. Bacajući svjetlo na ovu interakcijsku mrežu kreira bolje razumijevanje ovog mehanizma koji je osnova virusne replikacije i patogeneze te otvara put novim antivirusnim terapijama.

Kao dio njihovog istraživanja, voditelj tima profesor Michael Schindler, šef radne grupe pri institutu za virologiju je primijenio FACS-FRET tehniku koju je Schindler razvio na Heinrich Pette Institute u Hamburgu. Uz pomoć FACS-FRET može se obilježiti interakcija proteina u živim stanicama. Nadalje, ona omogućava razjašnjavanje važnosti određenih proteinskih interakcija za replikaciju. Ova metoda također omogućava testiranje na antivirusne sastojke.

Otkrivanje novih antivirusnih supstanci koje imaju manje nuspojava

„Naši rezultati kako virusni proteini međusobno djeluju unutar ljudskih stanica. Ovo pruža osnovu za identifikaciju novih antivirusnih supstanci. Mi predlažemo posebne interakcije virusa sa virusom kako bi pronašli nove lijekove sa manjom toksičnošću. Ova hipoteza je već potvrđena kod prvih pristupa testiranju,“ objasnio je Schindler. „Kako se naša metoda može primijeniti u interdisciplinarnom načinu, mi također imamo za cilj objasniti mrežu ostalih patogenih virusa, na primjer virusa hepatitisa B (HBV) ili virusa HIV.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)