Masne i slatke grickalice doprinose pojavi masnih jetara i pretilosti abdomena

NAFLDNizozemski istraživači su otkrili kako je grickanje masne i zašećerene hrane bilo nezavisno povezano sa debljinom abdomena i masnim jetrima (hepatična steatoza). Prema studiji objavljenoj u žurnalu Hepatology, hiper kalorična dijeta sa učestalim obrocima povećava sadržaj intrahepatičnih triglicerida (IHTG) te masnoćom oko struja ali to ne vrijedi i za povećanje veličine obroka.

Pretilost predstavlja globalni zdravstveni problem a Svjetska Zdravstvena Organizacija izvještava kako je 2008 godine bilo više od 200 miliona pretilih muškaraca i skoro 300 miliona pretilih žena. U SAD, Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) izvještava kako je 36% odraslih Amerikanaca i 17% djece bilo pretilo. Studija povezuje pretilost sa akumulacijom masnoće u abdomenu i jetrima čineći ne alkoholno oboljenje masnih jetara (NAFLD) jednim od naj prevalentnijih oboljenja jetara.

„Američka djeca konzumiraju do 27% kalorija iz masnih i zašećerenih grickalica,“ izjavio je vodeći autor Dr. Mireille Serlie sa Academic Medical Centre Amsterdam u Nizozemskoj. „Naša studija istražuje da li učestalost velikih obroka sa grickalicama u usporedbi sa konzumacijom velikih obroka pridonosi intrahepatičnoj i abdominalnoj masnoći.“

Za ovu studiju 36 ljudi idealne težine je nasumično raspoređeno na hiper-kaloričnu dijetu i tzv. eukaloričnu (tzv. balansiranu) dijetu u periodu od 6 tjedana. Istraživači su mjerili IHTG i abdominalnu masnoću uz upotrebu magnetske rezonance (MRI) te inzulinske osjetljivosti prije i nakon dijete. Osobe koje su bile na hiper kaloričnoj dijeti su jele 3 obroka zajedno sa dodatnim kalorijama iz masnih i/ili zašećerenih napitaka, sa ili između obroka kako bi povećale veličinu obroka ili njihovu učestalost.

Rezultati pokazuju kako visoko kalorična dijeta povećava indeks tjelesne mase. Učestalija konzumacija obroka značajno je povećala IGHT dok veći obroci nisu. Istraživači su otkrili kako je došlo do povećanje masnoće u trbuhu u grupi koja je konzumirala masno/zašećereno te u grupi koja je konzumirala zašećereno. Smanjenje inzulinske osjetljivosti u jetrima je bilo otkriveno u grupi koja je konzumirala masno/zašećereno.

Dr. Serlie je zaključio „naša studija pruža prvi dokaz kako češća konzumacija a ne konzumacija većih obroka doprinosi pojavi masnih jetara nezavisno od stjecanja tjelesne težine. Ova otkrića sugeriraju kako je smanjenje konzumacije grickalica i poticanje konzumacije tri balansirana obroka dnevno dugoročno mogu smanjiti prevalenciju NAFLD.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)