Pacijenti sa cirozom imaju koristi od testiranja na karcinom jetara

HCCPrema recenziji od strane liječnika sa UT Southwestern Medical Center , omjer preživljavanja od karcinoma jetara se može poboljšati ako se osobe sa cirozom testiraju na tumore uz upotrebu jeftinog ultrazvučnog pregleda te testova krvi.

Meta analiza 47 studija koja je uključila više od 15,000 pacijenata je otkrila kako je trogodišnji omjer preživljavanja bio puno veći među pacijentima koji su izvršili testiranje na karcinom jetara – 51% kod pacijenata koji su bili testirani u usporedbi sa 28% pacijenata koji nisu bili testirani. Recenzija je također otkrila kako su pacijenti sa cirozom koji su se testirali na karcinom jetara imali veće šanse da prime kurativni tretman nego li palijativni (onaj koji se prima na kraju života).

„Kurativne terapije kao što su kirurgija ili transplantacija jetara je jedino raspoložive ako se karcinom otkrije u ranom stadiju,“ izjavio je Dr. Amit Singal, docent interne medicine te medicinski direktor klinike za tumore u Harold C. Simmons Cancer Center.

Rick Curiel, starosti 60 godina je izjavio kako je testiranje na karcinom jetara spasilo njegov život. Curiel koji je jedan od pacijenata Dr. Singala je imao cirozu a 2010 godine je testiranjem otkriveno kako ima tumore na jetrima. Karcinom je bio kirurški odstranjen što ,u je omogućilo da izvrši transplantaciju jetara koja mu je spasila život.

„Bez testiranja ga ne bi otkrili,“ izjavio je Curiel koji se nakon nekog vremena mogao vratiti poslu, postavljanju podova. „Ja sam živi dokaz kako to djeluje.“

Karcinom jetara je treći uzročnik smrti od karcinoma u svijetu. Osobe sa cirozom imaju veći rizik od karcinoma jetara a 3-5% osoba sa cirozom svake godine razvije karcinom. Omjer učestalosti porasta karcinoma jetara je jedan od najbržih među tumorima u SAD.

Otkrića Dr. Singala koja su objavljena u Public Library of Science Medical Journal su posebno značajna za Teksas zbog toga što ta država ima visoki omjer oboljenja masnih jetara i hepatitisa C, oboljenja koja oba koreliraju sa cirozom. Teksas također ima drugu najveću učestalost hepatocelularnog karcinoma tj HCC, najučestalijeg oblika karcinoma jetara u SAD. Puno slučajeva HCC se može rano otkriti testiranjem.

„Imamo jednostavan test, ultrazvuk abdomena koji je bezbolan i jednostavan ali smo otkrili kako je manje od 20% rizičnih osoba provelo taj test većinom zbog toga što ga liječnici ne zahtijevaju.“

Izjavio je kako se nada da će njegova studija ohrabriti liječnike i pacijente da zatraže testiranje. Također se nada kako će njegova otkrića uvjeriti više pacijenata sa cirozom i njihove liječnike kako je testiranje vrijedno truda.

„Samo zbog toga što nemamo nasumičan pokus ne znači da ne postoji dobrobit. Zapeli smo u sredini na pola puta do cilja. Ljudi počinju vjerovati kako je testiranje na karcinom jetara korisno ali ne postoji dovoljno dokaza da bi se dokazala definitivna dobrobit,“ izjavio je Dr. Singal. „Dio našeg cilja je pružanje dokaza i pacijentima i liječnicima o dobrobiti testiranja na karcinom jetara.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)