Kraj hepatitisa C?

HCVNovo izvješće koje je objavljeno u Journal of Viral Hepatitis je po prvi puta pokazalo kako je moguća eliminacije hepatitisa C ako se povećaju omjeri testiranja i tretmana.(1)

Upotrebom novih tehnika modeliranja, kliničari odgovorni za tretman hepatitisa C, statističari i epidemiolozi iz 15 zemalja su istražili kako povećani uspjeh tretmana i broj pacijenata liječenih godišnje može dovesti do 90% smanjenja ukupne inficirane populacije do 2030 godine – klinička definicija eliminacije oboljenja.(1) Istraživanje je podržano obrazovnim financiranjem od strane Gilead Sciences.

„Ovo je prva analiza te vrste kako bi se ustanovilo kako zdravstvo i vlade mogu raditi u eliminaciji oboljenja unutar predvidljivog vremenskog okvira,“ komentirao je profesor Graham Foster. „Hepatitis C je izlječivo oboljenje, ali danas samo 3% inficiranih osoba sa virusom postigne izlječenje. Istraživanje pokazuje kako bi godišnje liječenje samo 10% inficirane populacije na posljetku dovelo do njenog eliminiranja do 2030 godine. Pri niskim omjerima, nove infekcije bi održavale visoku prevalenciju."(1)

Svaka zemlja koja surađuje je odredila svoju vlastitu lokalnu strategiju kako eliminirati hepatitis C. Kroz 15 zemalja istraživači su zaključili da ako se danas primjene novi, efikasniji lijekovi a omjeri tretman ostanu isti, vidjet ćemo samo umjereno smanjenje oboljenja vezanog za hepatitis C kao i smrtnih slučajeva. Ipak, primjenom dvosmjernog pristupa poboljšanju efikasnosti liječenja i povećanju godišnje stope liječenja s 2.2% na 10%, eliminacija hepatitisa C postaje realna mogućnost.

Hepatitis C je globalni javno-zdravstveni problem te se procjenjuje kako on utječe na približno 9 miliona osoba u Europi.(2) Osobe inficirane sa hepatitisom C mogu biti 20-30 godina bez simptoma ali kad postanu simptomatični, virus je možda već doveo do ozbiljnih komplikacija uključujući cirozu i zatajenje jetara.(3)

Hepatitis C je vodeći uzrok transplantacije jetara u EU i 62% svih troškova vezanih za krajnji stadij jetrenih oboljenja je povezano s transplantacijama.(4) U Europi je ukupna medicinska cijena liječenja komplikacija hepatitisa C kod hepatocelularnog karcinoma 31,690 eura, transplantacije jetara 11,162 eura a kod ciroze 12,196 eura.(5) Prevalencija hepatitisa C u većini Europskih zemalja je na vrhuncu. Broj novih infekcija ostaje stabilan zbog uspjeha nekih inicijativa za smanjenje rizika prijenosa (na primjer testiranje krvi i program zamjene igala). Ipak, bomba koja otkucava za vlade i zdravstvene sisteme je u primijećenim komplikacijama od hepatitis C infekcije koja se povećava starenjem populacije. Te komplikacije su ono što će imati najveći utjecaj na cijenu te zbog toga rana identifikacija i tretman za hepatitis C imaju najveći prioritet kako bi se manjili budući troškovi za zdravstveni sistem te teret koji predstavljaju za pacijenta,“ izjavio je profesor Graham Foster.

Reference:

  1. Wedemeyer H, et al. Strategies to manage hepatitis C virus disease burden. Journal of Viral Hepatitis, published online 9th April 2014. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvh.2014.21.issue-s1/issuetoc [Accessed April 2014]
  2. Hatzakis A et al.. J Virol Hepat 2011; 18 (s1):1-16
  3. Toulouse, B. Hepatitis C Fact Sheet. HCV Advocacy - NATAP. Available from http://www.hepcadvocacy.org/factsheets/HepatitisC.pdf [Accessed April 2014]
  4. Blachier M et al. on behalf of the European Association for the Study of the Liver (EASL)The Burden of Liver Disease in Europe: A review of available epidemiological data Available at: www.easl.eu/assets/application/files/54ae845caec619f_file.pdf [Accessed April 2014]
  5. El Khoury A et al. J Med Econ 2012; 15(5):887-96


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)