Otkriven veći omjer mortaliteta kod vitkih pacijenata sa oboljenjem masnih jetara

NAFLDPrema novom istraživanju predstavljenom na Digestive Disease Week, usprkos normalnoj tjelesnoj težini, vitki pacijenti sa oboljenjem ne alkoholnih masnih jetara (nonalcoholic fatty liver disease - NAFLD) imaju sveukupno veći omjer smrtnosti nego li pacijenti sa NAFLD koji su pretili ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Osim otkrića o većem omjeru mortaliteta, međunarodni tim istraživača je otkrio kako su vitki pacijenti (sa indeksom tjelesne mase manjim od 25) sa NAFLD bili uglavnom muškarci, nisu bili bijelci i imali su manji omjer kroničnih oboljenja kao što je dijabetes i hipertenzija.

„Naša usporedba vitkih pacijenata sa njihovim pretilim kolegama pruža zaključke o rizičnim faktorima za ovo oboljenje koje nadilazi tjelesnu težinu osobe,“ izjavio je Dr. Paulo Angulo, šef hepatologije u odjelu za probavna oboljenja i prehranu sa University of Kentucky Medical Center. „Ova otkrića imaju implikacije kako na buduća istraživanja tako i na trenutni standard liječenja. Ne smijemo pretpostavljati kako pacijenti sa relativno normalnom težinom ne mogu imati oboljenje masnih jetara.“

Retrospektivna studija je prva ove vrste po svojim detaljnim karakteristikama velikog broja pacijenata sa NAFLD. Studija je istraživala dvadesetogodišnje kliničke i laboratorijske podatke od više od 1000 pacijenata kod kojih je biopsijom potvrđen NAFLD. Vitki pacijenti su imali prosječni indeks tjelesne mase od 23 a oni koji nisu bili vitko su imali prosječni indeks tjelesne mase od 33.

Grupa sa vitkim osobama je imala značajno manju inzulinsku otpornost kao i manji novo jetrenih enzima zvanih alanin aminotransferaza (ALT) koja korelira sa oštećenjem jetara. Iako su vitki pacijenti imali manji stupanj nakupljanja masnoće u jetrima i manji stupanj fibroze, ovi pacijenti su imali ozbiljniju upalu jetara.

Od 1090 pacijenata, biopsija jetara je urađena proje 2005 godine kod 483 pacijenata. U ovoj podgrupi, devet od 32 (28%) vitkih pacijenata je umrlo u usporedbi sa 62 od 451 (14%) pretilih ili debelih pacijenata. Istražujući specifični uzrok mortaliteta istraživači nisu pronašli nikakvu razliku između ove dvije grupe.

„Približno 30% pacijenata u SAD boluje od NAFLD a ova prevalencija je u porastu. Iako često povezujemo oboljenje masnih jetara sa pretilim pacijentima, ovi rezultati sugeriraju kako bi se mogući znaci jetrenog oboljenja kod vitkih pacijenata a koji se mogu pripisati NAFLD morali ozbiljno razmotriti,“ izjavio je Dr Angulo.

Dr. Angulo i njegov tim planiraju proširiti otkrića o specifičnim populacijama pacijenata istražujući podatke izvan indeksa tjelesne mase, uključujući distribuciju masnoće i različitosti u signalnim proteinima stanica kao što su profili citokina i adipokina. Također planiraju uključiti pacijente koji još nisu imali biopsiju jetara.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)