Virus hepatitisa aktiviran stresom u stanicama

hbvOsobe koje su primile darovani organ trebaju doživotne imunosupresante, lijekove koji zaustavljanju njihov imunološki sistem da napada imunološki sistem. Ipak, sa supresiranim imunološkim sistemom, puno infektivnih oboljenja se pretvara u prijetnju. Infekcije kao što su ljudski citomegalovirus i određeni oblici ljudskog poliomavirusa učestalo uzrokuju komplikacije kod primatelja transplantacije. Za ove bi pacijente bilo izrazito dobro da imaju supstance koji vrše supresiju imunološkog sistema i istovremeno djeluju antivirusno.

Zajedno sa kolegama iz Heidelberg University Hospital of Internal Medicine, istraživači profesor Karin i Felix Hoppe-Seyler sa Njemačkog Centra za Istraživanje Karcinoma (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) su testirali brojne lijekove sa takvima profilom aktivnosti. Također su testirali supstance u jetrenim stanicama koje su inficirane sa virusom hepatitisa B (HBV) u posudi za uzgoj kultura. Rezultat: Jetrene stanice koje su liječene su čak proizvele značajno više virusa nego li ne liječene.

Istražne supstance inhibiraju sintezu nukleotida koji su osnovni građevni materijal DNA. Na taj način one izvršavaju svoj imunosupresivni učinak: Usporavaju multiplikaciju imunoloških stanica zbog manjka građevnog materijala za dupliciranje genetskog materijala. „Manjak građevne strukture DNA može prouzročiti neku vrstu stresa kod specifičnih stanica što se pokazuje u aktivaciji proteina stresa nazvanog p38“, izjavio je Felix Hoppe-Seyler. „U jetrenim stanicama p38 vrlo uspješno aktivira replikaciju hepatitis B virusa.“

Otkrića DKFZ istraživača su definitivni pokazatelj kako primjena ovih lijekova kod primatelja transplantacije nosi rizike. Posebno se često moraju vršiti  transplantacije jetara zbog toga što je taj organ uništen od strane hepatitis B virusa. U takvim slučajevima, aktivacija preostalog HBV u tijelu koja je prouzročena lijekovima može dovesti do toga da donirani bude ponovo napadnut od strane hepatitis B virusa.

Felix Hoppe-Seyler sumnjaju kako osim tri supstance koje je grupa istraživala postoje i ostale supstance koje također uzrokuju aktivaciju p38. „Kod pacijenata sa karcinomom koji se liječe kemoterapijom često dolazi do reaktivacije kronične HBV infekcije. Ovo je uvije pripisivano njihovom oslabljenom imunološkom sistemu. Mi ćemo sada istražiti dali je to možda zbog aktivacije proteina stresa p38,“ izjavio je virolog naglašavajući ciljeve svojeg budućeg istraživanja.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)