Hepatitis C je veći ubojica nego li HIV

hcvIstraživači iz Centra za Kontrolu i prevenciju Oboljenja (CDC) su izjavili kako trenutno više Amerikanaca umire od hepatitisa C nego li od HIV.

Prema Dr. Kathleen Ly i njezinim kolegama, omjer smrtnosti od HIV-a je u padu dok je omjer smrtnosti od hepatitisa C u porastu a te dvije krivulje su se ukrstile 2007 godine.

Te godine, napisali su u veljači u 21 broju Annals of Internal Medicine, za 12,734 smrtnih slučajeva je bio odgovoran HIV u usporedbi sa 15,106 pripisanih hepatitisu C.

Analiza zasnovana na smrtovnicama od 1999-2007 godine je također pokazala kako je omjer smrtnosti od hepatitisa B u laganom padu iako je on bio u pozadini ili doprinio uzrocima 1,815 smrtnih slučajeva u 2007 godini.

Ove brojke vjerojatno predstavljaju „samo dio puno većeg tereta morbiditeta i mortaliteta od virusnog hepatitisa,“ naglasila je Ly sa kolegama uočavajući kako kronična hepatitis infekcija (B i C) je najučestalija među osobama rođenim od 1945-1965 godine.

Napomenuli su kako većina osoba sa oboljenjem ne zna da su inficirane i one sada dosižu dob kada postoji rizik od smrti povezane sa hepatitisom.

Otkrili su kako je, 2007 godine 73,4% smrtnih slučajeva povezanih sa hepatitisom C je bilo među osobama starosti od 45-64 godina dok se 59.4% smrtnih slučajeva povezanih sa hepatitisom dogodilo u toj starosnoj skupini.  

Ly i kolege su upozorili kako često netko drugi nego li primarni liječnik ispuni smrtovnicu tako da podaci možda nisu potpuno precizni. Ali su napomenuli kako bi učinci te neobjektivnosti trebali biti isti tijekom vremena i ne bi trebali utjecati na trendove.

Također su napomenuli kako virusni hepatitis često nije detektiran i stoga nije prijavljen kao uzročnik smrti.

Ova otkrića dolaze u vrijeme kada se slika o liječenju hepatitisa C drastično mijenja zbog toga što su odobreni novi direktno djelujući antivirusni lijekovi koji dolaze u klinike.

Prije 1990 godine HCV infekcija je imala samo 10% omjer izlječenja sa ranom monoterapijom interferona. 2011 godine, HCV specifični inhibitori proteaze u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom su postigli skoro 70% omjer stalog virološkog odgovora kod pacijenata sa genotip 1 infekcijom.

Prema Dr. Harvey Alter i Dr. Jake Liang, oba sa National Institutes of Health u Bethesda, u idućih pet godina možda će biti moguće postići omjer izlječenja od 90% koristeći kombinaciju ovih novih lijekova.

„Ono što trenutno nedostaje u optimističnoj perspektivi je nacionalna „pronađi-i-liječi“ politika kako bi se smanjio teret ovog oboljenja, zaključili su u popratnom članku.

Sprječavanje dugoročnih posljedica hepatitisa C (oboljenje jetara i karcinom) „je sada moguće postići ako će naša zajednica evoluirati rapidno kao naše farmakološke sposobnosti.“  

Prema Dr. David Reinu i njegovim kolegama iz organizacije za istraživanje socijalnih znanosti NORC na Univerzitetu u Čikagu, jedan od mogućih koraka naprijed bi bio promjena u politici testiranja hepatitisa C.

Trenutno CDC preporučuje testiranje na antitijela za osobe sa takvim rizičnim faktorom ili indikacijama za povijest upotrebe narkotika putem injekcija ili povećanog nivoa alanin aminotransferaza.

Rain i kolege su u pratećoj studiji u žurnalu zaključili kako bi jednokratno testiranje i liječenje osoba na osnovi pripadnosti grupi po rođenju (posebno onih rođenih u periodu 1945-1965 godine) bilo isplativo.

Njihova analiza je pokazala kako je testiranje na osnovi pripadnosti grupi vezanoj za datum rođenja identificiralo dodatnih 808,580 slučajeva kronične infekcije u usporedbi sa statusom quo po cijeni od 2,874 dolara po slučaju.

Rein i kolege su izračunali kako bi u zavisnosti od oblika naknadnog tretmana testiranje spriječilo između 82,300-121,000 smrtnih slučajeva sa rastućim omjerom isplativosti dobivenim po kvaliteti prilagođenoj godini života koja varira od 15,700-35,700 dolara.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)