Gubitak mišićne mase kod pacijenata sa cirozom povezan sa većim omjerom smrtnosti

gubitak mišićne maseMedicinski istraživači sa University of Alberta su pregledali medicinske podatke od više od 100 pacijenata koji su imali ožiljke na jetrima te otkrili kako su oni koji su gubili mišićnu masu bili podložniji smrti dok su čekali na transplantaciju jetara. Na osnovi sistema ljestvice koji liječnici uobičajeno danas koriste, ovi pacijenti sa cirozom su stavljeni na niža mjesta na listi za transplantaciju zbog toga što su imali bolje funkcionirajuća jetra i bili su naizgled manje bolesni nego li ostali sa istim stanjem

Michael Sawyer, glavni istražitelj u nedavno objavljenoj recenziji je izjavio kako rezultati pokazuju kako liječnici trebaju uzeti u obzir mišićnu masu kada procjenjuju da li pacijent sa cirozom treba biti stavljen na listu za transplantaciju. Mišićna masa koja se može vidjeti kroz CT sliku se uobičajeno naručuje za pacijente sa cirozom, treba biti razmotrena u vezi sa ostalim faktorima koje doktori trenutno razmatraju, izjavio je Sawyer koji je istraživač odjelu za onkologiju na Cross Cancer Institute.

Recenzija provedena od strane Sawyera i kolega bila je objavljena u žurnalu Clinical Gastroenterology and Hepatology u SAD.

Sawyer i njegov tim su proučavali 112 pacijenata sa cirozama koji su čekali na transplantaciju na University of Alberta Hospital i otkrili kako je 40% njih imalo gubitak mišićne mase ili malu mišićnu masu. Ciroza je zadnja faza kroničnog oboljenja jetara koju karakteriziraju ožiljci na jetrima i slaba funkcija jetara. Osobe sa niskom mišićnom masom su živjele približno 19 mjeseci ako nisu mogli dobiti transplantirana jetra dok su osobe sa normalnom mišićnom masom živjele približno 34 mjeseca bez transplantacije jetara.

„Pacijenti sa cirozom koji su imali malu mišićnu masu su u stvari bili bolesniji nego li što nam trenutni sistemu govori a puno njih je umrlo čekajući na transplantaciju,“ izjavio je Sawyer.

„Pacijenti sa malom mišićnom masom će doći na listu misleći da mogu čekati još tri godine ali u stvarnosti  mogu čekati približno godinu i pola.“

„U području medicine se traže bolje metode za ocjenjivanje pacijenata sa cirozama a ovo bi mogao biti dio slagalice koji nedostaje. Ako možemo kombinirati mjerenje mišićne mase sa trenutnim sistemom bodovanja, to može pružiti bolji način predviđanja omjera preživljavanja kod pacijenata koji čekaju na transplantaciju jetara.“

Istraživački tim je bio financiran od strane Alberta Cancer Foundation koji je izjavio kako će otkrića poboljšati brigu o pacijentima. Studija je izvorno tražila učestalost manje mišićne mase kod pacijenata sa cirozom i pacijenata sa karcinomom jetara. Otkrića o karcinomu jetara se tek trebaju objaviti.

„Istraživanje Dr. Sawyera je primjer kako je novo saznanje i razumijevanje oboljenja vitalno za naprednu kliničku njegu,“ izjavila je Myka Osinchuk, izvršni direktor Alberta Cancer Foundation. „Zadovoljstvo je znati da su Dr. Sawyer i njegov tim doveli ovo istraživanje na veći, neočekivani nivo koji izaziva novo razmišljanje u medicinskom području“.

Sawyer se nada kako će ovaj dodati način procjenjivanja pacijenata sa cirozom biti uključen u medicinsku praksu unutar slijedeće tri do četiri godine.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)