U pokusima sa Gileadovim lijekom je došlo do relapsa virusa

gcvGilead Sciences koji je nedavno platio 11 milijardi dolara za kupovinu Pharmasseta i njegovog eksperimentalnog lijeka za hepatitis C vidio je kako su njegove dionice pale za 15% nakon što su izjavili kako su neki pacijenti koji su primali taj lijek doživjeli relaps nakon završetka tretmana.

Tržište za liječenje hepatitisa C je procvjetalo prošle godine sa dva nova revolucionarna tretmana odobrena u SAD i obećanja o čak boljim lijekovima u razvoju kao što je Gileadov lijek.

Ali novo objavljeni podaci su narušili neke nade za liječenje i stavili sjenu na opravdanje za visoku cijenu koju je Gilead platio kako bi kupio tu firmu.

„Ovo je definitivni protuargument onima koji su povjerovali u tezu o lijeku koji će apsolutno riješiti hepatitis C problem,“ izjavio je Geoff Porges, analitičar pri Sanford Bernstein. „Ovo će definitivno narušiti povjerenje u Gilead, njegovo rukovodstvo i vrijednost 7977 te cijele Pharmasset transakcije.

Gileadov lijek poznatiji kao GS-7977 se testira u naprednom stupnju kliničkih pokusa. On ima potencijal da bude jedan od prvih tretmana koji neće zahtijevati od pacijenata da uzimaju interferon koji uzrokuje kod nekih ljudi simptome slične gripi.

U nazatku za ovaj lijek Gilead je izjavio kako je šest od deset takozvanih null-respondera (pacijenata koji nisu imali odgovor na prethodni tretman) doživjelo relaps nakon uzimanja kombinacije GS-7977 te ribavirina. Ostali pacijenti nisu imali relaps ali su morali prekinuti tretman dva tjedna prije roka.

Možda će biti potrebni dodatni antivirusni lijekovi za izlječenje ove populacije pacijenata, naveo je Gilead u izjavi.

GS-7977 djeluje tako što blokira enzime neophodne za replikaciju hepatitis C virusa te predstavlja jedan iz nove klase lijekova koji također razvijaju razni proizvođači lijekova uključujuće globalne farmaceutske kompanije te male biotehnološke kompanije.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)