Vertexova obrana od konkurencije liječenjem pacijenata s najtežim oblikom hepatitisa C

VertexU utrci za razvojem novog lijeka za pacijente s hepatitisom C, Vertexa slijede nekoliko bogatih konkurenata kao što su Schering-Plough i Roche. Vertex smatra da je pronašao način obrane od konkurentskih izazivača. Namjerava pokazati da njegov lijek Telaprevir može izliječiti pacijente koji se nisu uspjeli izliječiti sa prethodnim tretmanom kao i one koji tek trebaju započeti terapiju.

Prošli mjesec Vertex je otkrio ključni element strategije kod kliničkog pokusa na 650 pacijenata nazvan Realize, Studija će istražiti može li Telaprevir može izliječiti veliki dio pacijenata s hepatitisom koji nisu imali pozitivan odgovor na prethodnu terapiju i zbog toga su u opasnosti od ozbiljnog oštećenja jetre kasnije u životu. Uključeni su pacijenti koji nisu imali odgovor na prethodnu terapiju, neki koji su imali samo djelomičan odgovor ali ne i dovoljan te neki kojima je terapija samo privremeno pomogla ali se kasnije pojavio relaps.

Regulatorna tijela u SAD i Europi dozvolila su Vertexu regrutiranje u klinički pokus najtežih slučajeva poznatijih kao „null responders“. Ovim pacijentima nije bilo dozvoljeno sudjelovanje u velikom pokusu Bocaprevira koji je proizvod Schering-Plough, Vertexovog konkurenta. Vertex je bio u mogućnosti uključiti te pacijente zbog obećavajućih rezultata iz studije u srednjem stupnju razvoja zvanoj Prove3 koja je pokazala da 52% pacijenata na telapreviru nisu imala nikakav dokaz o ostatku hepatitis C virusa u krvi, 3 mjeseca nakon završetka terapije. Standardni tretman pokazuje to isto kod otprilike 15% pacijenata. Razlika u učinkovitosti znači veliku financijsku dobit za Telaprevir: približno 6 milijuna ljudi u SAD i Europi imaju kroničnu infekciju s hepatitisom C, a na oko 650.000 standardni tretman nije imao učinka. Prema Rachel McMinn, analitičarki u Cowen & Co. u San Franciscu, sam Telaprevir bi mogao donijeti prihod 2.6 milijarde dolara od prodaje u SAD u 2013 godini od pacijenata kod kojih prethodni tretman nije djelovao i od onih koji su prvi put na tretmanu.

„Vertexov Telaprevir će pokazati jake podatke kod pacijenata kod kojih nije uspio prethodni tretman što značajno zasjenjuje prethodne podatke Schering-Ploughov Bocaprevir“ izjavila je McMinn u poruci klijentima prošlog mjeseca u svezi predstojećeg godišnjeg skupa American Association for the Study of Liver Diseases u studenom.

Za Vertex je osobito važno pokazivanje korisnosti kod najteže izlječivih pacijenata dijelom zato što se obraćaju grupi pacijenata koji su najviše motivirani u traženju novih načina liječenje i zato što bi omogućilo kompaniji tvrdnju da Schering-Plough to nije u mogućnosti uraditi, izjavio je Kurt Graves, Vertexov glavni komercijalista. Također bi to moglo sveukupno pojačati dokaze koji podržavaju upotrebu Telaprevira, koji se testira u ključnoj studiji među pacijentima koji do sada nisu bili liječeni, naziva Advance studija.

U medicinskim i investitorskim krugovima puno se govori o novim lijekovima, inhibitorima proteaze, koji su do sada pokazali dvostruko veću učinkovitost nego li standardni tretman. Puno pacijenata ne može podnijeti uzimanje dva lijeka koji se koriste u standardnom tretmanu (pegilirani interferon i ribavirin) zbog toga što imaju nuspojave slične gripi, trebaju ih uzimati skoro godinu dana i izliječe samo jednu trećinu pacijenata.

„Mi smo u poziciji biti prvi, naš lijek se može primijeniti na sve pacijente s hepatitisom C kod kojih prethodni tretman nije uspio, i vjerojatno će se koristiti u 24 tjednom a ne u 48 tjednom režimu“, izjavio je Graves. „Mislimo da smo u dobroj poziciji“.

Teško je precizno izjaviti koliko će pacijenata biti u mogućnosti dobiti Telaprevir ako se Realize pokus pokaže uspješan. Među pacijentima kod kojih nije djelovala terapija, približno 30% su non-responderi na standardnu terapiju, dok se kod ostalih pojavio neki odgovor ali ne dovoljan ili dugotrajan, izjavio je Graves.

Izvor: www.xconomy.com, puni članak možete pogledati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)