FDA odobrila prvi test za utvrđivanje količine virusa kod hepatitisa B

FDA Food and Drug AdministrationAmerička agencija za odobravanje hrane i lijekova (The U.S. Food & Drug Administration - FDA) odobrila je Rocheov COBAS TaqMan HBV Test, prvu analizu za kvantifikaciju DNA hepatitis B virusa odobrenu u SAD. Test koristi Roche-ovu PCR tehnologiju u stvarnom vremenu za utvrđivanje količine DNA hepatitis B virusa u krvi pacijenata. Liječnici mogu koristiti rezultate testa o količini virusa kako bi utvrdili osnovni nivo infekcije, kako za vrijeme tretmana tako i za pristupu individualnim odgovorima na terapiju. Široka primjena antivirusne terapije zajedno s cjepivom za hepatitis B pomogla je smanjivanju raširenosti, ipak, hepatitis B ostaje ozbiljna bolest koja potencijalno ugrožava život, a raširen je širom svijeta. Potencijalno ima za rezultat smrt kao posljedicu velikog oštećenja jetre ili raka jetre kod kronično inficiranih ljudi.

„Testiranje količine virusa s FDA odobrenim testom je odavno standard za pacijente s HIV i hepatitisom C“, izjavila je Teresa Wright, glavni medicinski službenik pri Roche Molecular Diagnostics. „Raspoloživost ovog novog Roche testa omogućuje liječnicima i laboratorijima jednako nivo standardiziranog mjerenja količine virusa za tretman hepatitisa B.“

Zbog toga što je cilj terapije za hepatitis B liječenje dok virus ne postane nedetektabilan u krvi pacijenta, posebno je važno za testove praćenja količine virusa da budu u mogućnosti odrediti vrlo malu količinu virusa. Jednako tome, važno je za test da kvantificira vrlo visoki nivo virusa (više od 100 miliona IU/mL), kao pokazatelj potrebe za jačim tretmanom. Roche COBAS TaqMan HBV Test može otkriti World Health Organization (WHO) HBV međunarodni standard u 3.5 IU/mL u plazmi i 3.4 IU/mL u serumu. Test može izmjeriti HBV DNA u visini 1.10E8 IU/mL, predstavljajući značajno veći dinamički opseg nego li prethodno raspoloživi testovi u SAD.

Učestale su ostale hepatitis B popratne infekcije, do 10% HIV pacijenata u SAD je također inficirano s virusom hepatitisa B. Ovo test čini bitnim u mogućnosti da količinski odredi HBV virus u prisustvu drugih virusa.

Roche COBAS TaqMan HBV test je kalibriran sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i daje izvješća u međunarodnim mjernim jedinicama IU/Ml. Test je dizajniran da kvantificira sve glavne hepatitis B genotipove uključujući pre-core mutante koji mogu dovesti do ozbiljnijeg jetrenog oboljenja i ograničiti odgovor na antivirusnu terapiju.
 

Izvor:www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)