Intranazalni prijenos hepatitis C virusa: Virološki i Klinički dokaz

usmrkavanje kokaina„Naši rezultati otkrili su visoku zastupljenost krvi (74%)  u nazalnom (nosnom) sekretu HCV pozitivnih pacijenata koji ušmrkavaju drogu. Također smo potvrdili da je HCV RNA prisutna u nazalnim sekretima kod značajnog omjera (13%) ove skupine. Još značajnije, ova studija je pokazala da i krv i dijelovi HCV mogu biti preneseni preko pribora za ušmrkavanje (npr. slamki) za vrijeme simuliranog intranazalne upotrebe droge.“

Studija je pokazala da HCV može ostati vitalan na površini okoliša do 16 sati ali je malo poznato o količini virusa potrebnoj za prijenos. Prevladavanje HCV u nazalnoj sekreciji i na slamkama za ušmrkavanje vjerojatno su konzervativno procijenjene.Očekuje se da će HCV biti prisutna u nazalnoj sekreciji u većoj učestalosti i količini za vrijeme aktivnog ušmrkavanja droga što može pojačati izlučivanje nazalnih tekućina i krvi.

Ova studija je vrijednosti 2 primarna virološka preduvjeta potrebna za intranazalni prijenos HCV

  1. prisustvo krvi i HCV u nazalnim sekretima kod intranazalnih korisnika droga
  2. prijenos krvi i HCV iz nazalne šupljine na pribor za ušmrkavanje koji se često dijeli među intranazalnim korisnicima droga. Štoviše, učestalost i ozbiljnost nazalne patologije primijećena u ovoj skupini može pojačati uvjete koji omogućavaju intranazalni prijenos HCV. Zbog toga ovi nalazi potvrđuju važnost virološke i kliničke podrške hipotezi o intranazalnom prijenosu HCV. Dodatno, detekcija HCV u nazalnom sekretu proširuje raspravu u svezi potencijalnog iatrogenog i nosocomialnog prijenosa HCV u sadržaju uha, nosa i grla i povezanih kliničkih praksi. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdio intranazalni prijenos kao način virusne infekcije i određivanje njegovog utjecaja na širu epidemiju HCV infekcije.

Puni članak možete pročitati ovdje ili ih skinuti sa naše web stranice:

Prvi dio
Drugi dio

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)