Vertex prodaje prava od licencnih naknada za HIV lijekove kako bi financirao Telaprevir

VertexVertex Pharmaceuticals su u utorak izjavili da su prodali neimenovanom financijskom investitoru prava na buduće licencne naknade za dva HIV lijeka na koji imaju sporazum s GlaxoSmithKline za jednokratni iznos od 160 milijuna dolara.


Kompanija se oformila 1993. pod licencnim ugovorom za HIV inhibitore proteaze, a u 2007. godini Vertex je dobio 34.1 milion dolara na ime autorskih prava za HIV lijekove na osnovi autorskih prava od 48 miliona dolara iz Londonskog odijela GlaxoSmithKline. Ipak, Vertex je isplatio 13.9 miliona dolara trećoj strani na osnovu tog sporazuma.

Kao rezultat prodaje budućih autorskih prava, Vertex više neće morati plaćati autorska prava trećoj strani za lijekove Lexiva i Agenerase. To smanjenje investicija vezano za manje važnu aktivu bi trebalo povećati fleksibilnost firme i potpomoći razvoj hepatitis C odjela.

U stvari, jačanje kompanijine ponude za hepatitis C ključni poticaj za taj dogovor, izjavio je Ian Smith, izvršni potpredsjednik i glavni financijski referent. "Naša najvažnija investicija u trenutnom poslovanju je usmjerena na hepatitis C. Mi imamo vodeći proizvod u trećoj fazi", izjavio je za BioWorld Today.

Uistinu, glavno uporište za Vertexov resor je njihov istražni inhibitor proteaze hepatitis C virusa - HCV (VX-950) koji je u travnju prikazao pozitivne podatke iz dva velika pokusa IIb faze u kombinaciji s pegiliranim interferonom ribavirinom kod do sada ne liječenih HCV pacijenata s genotipom 1.

Podaci iz PROVE 1 pokusa i privremene analize iz PROVE 2 studije su pokazali konzistentno visoki omjer kontinuiranog virološkog odgovora i antivirusni odgovor kod 24-tjednog tretmana telaprevirom s 61% pacijenata u PROVE 1 i 68% u PROVE 2 koji su postigli kontinuirani virološki odgovor u usporedbi s 41% pacijenata u PROVE 1 kontrolnom dijelu i 48% pacijenata PROVR 2 kontrolnom dijelu koji su imali nedetektabilni HCV RNA u 12-om tjednu praćenja nakon terapije.

Smith je izjavio da je telaprevir u trećoj fazi razvoja kod do sada ne liječenih pacijenata ali se kompanija nada da će obuhvatiti i pacijente koji nisu imali pozitivne odgovore na druge terapije. "Nadamo se da ćemo ubrzo u Fazi III napredovati i s pacijentima koji dosad nisu reagirali na liječenje." izjavio je.

Recentno povlačenje bilo je zapravo vrlo pametan potez kompanije kako bi se fokusirali na dio koji najviše obećava. "Ako pogledamo sa strateške strane, vidjet ćemo da je razvijanje telaprevira za hepatitis C prioritet. Ako razmatramo gdje investirati kapital, to je definitivno u smjeru hepatitisa C." rekao je Smith.
Još je dodao da je za kompaniju u razvoju, kao što je Vertex, važno jačati financijsku snagu u kraćem razdoblju.
"Usmjeravajući se na tantijeme koji će biti naši u budućnosti dok kreiramo kapital u sadašnjosti, puno je vrjednije za naš posao." kaže Smith. Umjesto da idemo prema tantijemima koji bi značili otprilike 38 mil dolara godišnje u budućnosti, značajnije je imati 160 mil dolara danas.
Smith kaže "Važno je sagledati kompletnu financijsku sliku. Prvi kvartal smo završili s otprilike 750 mil dolara gotovine i ekvivalenata. Primili smo 45 mil dolara na početku prvog kvartala radi promocije Faze III telaprevir programa.

Dodajući tome 160 mil dolara koje će kompanija zaraditi u ugovoru s GSK, Smith je procijenio Vertex kapital na 950 mil dolara, što je iznos koji premašuje godišnji okvir od 350 mil dolara.
No smith je rekao da najvažnije nije to koliko kompanija dobije za račun ugovora, ni to koliko ima u banci, ni to koliko ih daleko to vodi po pitanju osnovnih sredstava. Umjesto toga, vrjednije je to koliko Vertex profitira po pitanju fleksibilnosti investiranja u različite razvojne mogućnosti.

"Poanta nije u tome gdje nas ovo vodi. Poanta je u jačanje financijskog kapaciteta koji će nam omogućiti investiranje u hepatitis C" kaže smith. "Već imamo snažnu financijsku poziciju, a ovo nam daje pravu mogućnost da se bavimo svim što se tiče hepatitisa C."

Kompanija također ima druga sredstva koja može birati za fokus slijedećeg ugovora. Smith kaže da Vertex ima veći broj proizvoda druge generacije u ranoj fazi razvoja za različite indikacije, kao što je liječenje virusnih oboljenja, upala, autoimunih oboljenja, raka i bolova.
Kompanija također ima potencijalni proizvod u razvoju za cističnu fibrozu. "Imamo i istraživanje malih molekula iz kojega i proizlaze svi ovi lijekovi."
"Gledajući retrospektivno, novi ugovor ne daje Vertexu veću prednost nad ostalim firmama što se tiče HCV. Sve su one financijski snažne - riječ je o farmaceutskim gigantima."

Povlačenje je u skladu s financijskom fiskalnom praksom kompanije. "Željeli smo balansirati razvojne investicije s budućom listom balansa snage, i zato biramo monetiziranje naših budućih tantijema i jačanje naše pozicije danas. To je naša mantra. To je već godinama naša financijska strategija i zato smo danas dobro financijski pozicionirani." rekao je Smith.


Izvor: uk.reuters.com, www.therapeuticsdaily.com, www.forbes.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)