Učinak nikotina na prirodni antivirusni put i HCV replikaciju

cigareta
Prethodne kliničke studije su otkrile da pušenje, nezavisno od alkohola, može pogoršati histološku aktivnost kroničnog hepatitisa C. Nedavno je dokazano da tretman s nikotinom aktivira mitogenom aktivirane protein kinaze (MAPK) uključujući p38. Signalni put P38 je uključen u interferon-posredničku anti HCV aktivnost. Zbog toga je istraživano utječeli li tretman s nikotinom na replikaciju HCV.Rezultat:
Inkubacija s nikotinom na 100 nM u 24 sata potisnula je aktivnost luciferase Huh7/Rep-Feo stanica na otprilike 70% kontrole. Antivirusni učinak nikotina je oslabljen dodatkom p-38 MAPK ihibitora SB-20358. S druge strane, tretman s 10 u/ml interferona alfa u 24 sata je smanjila replikaciju HCV na otprilike 50% kontrole; ipak, ko-inkubacija nikotina je značajno oslabila antivirusni učinak interferona. Dodavanjem PI3K inhibitora ublažila je ovaj inhibitorski učinak nikotina na interferon. Opstojnost stanica nije bila zahvaćena u prisutnosti nikotina, interferona, MAPK inhibitora.

Zaključak:
Nikotin spriječava replikaciju HCV posredovanu aktivacijom p38 MAPK puta. Kao kontrast tome, kada se kombinirao s interferonom, nikotin je poremetio antivirusni učinak interferona na HCV replikaciju, uključujući PI-3K/Akt signalni put. Kao zaključak, tretman s nikotinom posjeduje jedinstveni učinak na urođeni stanični obrambeni put kroz aktivaciju stanične MAPK*


*MAPK - Proteinske kinaze aktivirane mitogenima
*PI3K - fosfatidilinozitol-3 kinaze

Izvor www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)