Pacijenti s dijabetesom i uznapredovanim hepatitisom C imaju dvostruko veći rizik od raka jetre

dijabetes i hcv
Pacijenti koji imaju kronični hepatitis C s uznapredovanom cirozom, imaju dvostruko veći rizik od razvitka raka jetre ako uz to imaju i dijabetes. Ova saznanja su objavljena u lipanjskom broju časopisa Hepatology.

Nedavne studije daju naslutiti da dijabetes povećava rizik od hepatocelularnog karcinoma (HCC) poznatijeg kao rak jetre, vjerojatno zbog toga što se dijabetes često pojavljuje kao dio metaboličkog sindroma koji povećava rizik od ne-alkoholnog steatohepatitisa (NASH) koji može dovesti do raka jetre.

Kronični hepatitis C također povećava rizik od raka jetre tako da pacijenti koji imaju i dijabetes i hepatitis C imaju dvije mogućnosti kroz koje može doći do razvoja HCC.
Istraživači predvođeni Bart Veldtom i Harry Janssenom iz Erasmus MC University Medical Center u Nizozemskoj postavili su za cilj kvantificirati rizik od raka jetre kod pacijenata koji imaju dijabetes melitus i uznapredovali hepatitis C. Koristili su podatke pet velikih hepatoloških odjela u Europi i Kanadi i uključili 541 uzastopnih pacijenata između 1990 i 2003 koji su imali kronični hepatitis C i uznapredovanu jetrenu fibrozu ili cirozu koju je prikazala biopsija. Za svakog pacijenta su prikupili demografske, kliničke, biokemijske i virološke podatke zajedno s procjenom fibroze i detaljima o liječenju hepatitisa C.

85 od 541 pacijenta koji su bili uključeni u studiju, imali su dijabetes. Kod pacijenata s jačim stupnjem fibroze uočena je veća sklonost dijabetesu. "Dominantnost dijabetes melitusa bila je 10.5% kod pacijenata sa stupnjem 4 Ishak fibroze, 12.5% sa stupnjem 5 Ishak fibroze i 19.1% sa stupnjem 6 Ishak fibroze" izvijestili su autori.
Za vrijeme srednjeg vremena četverogodišnjeg naknadnog praćenja, kod 11 pacijenata (13%) s dijabetesom nasuprot 27 pacijenata (5.9%) bez dijabetesa, razvio se hepatocelularni karcinom. Petogodišnja učestalost bila je 11.4% kod pacijenata s dijabetesom i 5.0% kod pacijenata bez dijabetesa. Muški spol i veća starosna dob bili su značajno povezani s povećanim rizikom od HCC. "Dodatno, postojala je snažna tendencija prema većoj učestalosti HCC među pacijentima s dijabetes melitusom," izvijestili su autori. Multivarijantna Cox regresijska analiza pacijenata sa 6 stupnjem Ishak ciroze pokazala je da je dijabetes nezavisno povezan s razvojem HCC.
Zanimljivo je da je među pacijentima s dijabetesom postojala tendencija prema većem riziku od HCC kako se povećavao nivo glukoze. Autori su hipotetizirali da rezultirajuća hiperizulinemija možda može objasniti povećani rizik od HCC među pacijentima s dijabetesom.

Bez obzira na mehanizam, rizik je jasan. "Za pacijente s kroničnim hepatitisom C i uznapredovanom cirozom dijabetes melitus povećava rizik od razvoja HCC", zaključili su autori.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)