Velika potražnja za novim HCV lijekovima bi mogla prouzročiti etičke probleme

HCVRanije odobrenje američke agencije za hranu i lijekove FDA za lijekove boceprevir (Victrelis, Merck) i telaprevir (Incivek, Vertex) za liječenje hepatitisa C predstavlja dobre vijesti ali veliki zahtjevi pacijenata mogu dovesti do nestašice i etičkih izazova za davatelje medicinskih usluga.

HCV je odgovoran za 120 miliona infekcija širom svijeta te je vodeći uzročnik zatajenja jetara i smrtnosti, objasnili su dr. Andrew Aronsohn i dr. Donald Jensen iz centra za jetrena oboljenja iz University of Chicago Medical Center, Illinois. Pegilirani interferon i ribavirin imaju neke učinke ali manje od pola pacijenata sa HCV postigne stalan virološki odgovor.

Rezultati kliničkih pokusa sugeriraju kako će telaprevir i boceprevir postići značajna poboljšanja stalnog virološkog odgovora kod pacijenata sa genotipom 1 u usporedbi sa standardnom terapijom.

Neki pacijenti kod kojih postoji smanjeni rizik od progresije u bliskoj budućnosti su odgodili terapiju u očekivanju dolaska novih lijekova. Nedavna je studija otkrila kako 20.3% pacijenata koji su odbili tretman sa interferonom i ribavirinom je to uradilo zbog očekivanja efikasnijih lijekova.    

Ovi pacijenti će dodati zahtjev za lijekove komplicirajući napore u praćenju i educiranju pacijenata koje već sada predstavlja izazov zbog složenosti režima liječenja. To može predstavljati dodatno opterećenje za pružatelje zdravstvenih usluga. Autori su proveli studiju na osnovi vremenske analize u svom vlastitom institutu te otkrili kako bi prosječni davatelj zdravstvenih usluga mogao pokrenuti liječenje kod 3 pacijenta sa HCV kroz tjedan dana. Oni su predvidjeli prihvat 500 novih pacijenata u tjednima nakon odobrenja novih lijekova.

Ako se proširi, situacija bi mogla dovesti do nestašice i neravnomjerne distribucije lijekova. Povijesno, kao u slučaju sa penicilinom, inzulinom i ostalim lijekovima koji su u početku bili rijetki, to je dovodilo do neadekvatne i nepravedne raspodjele.

Dr. Aronsohn i Dr. Jensen predlažu soluciju raspodjele prema potrebama. Najveći prioritet bi se dao pacijentima koji su najviše bolesni a ostali pacijenti bi bili prioritetizirani na osnovi potreba a počelo bi se sa pacijentima sa cirozom a završilo sa asimptomatičnim F0 do F2 pacijentima. Pacijente bi se moglo educirati o potrebi pružanja terapije najbolesnijim te informirati ih kako je čekanje na terapiju sigurno za za pacijente sa ranim stadijem oboljenja.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)