Povezanost unosa kofeina i histoloških osobina hepatitisa C

kofein„Kao rezime, naša studija otkriva inverznu povezanost između konzumacije kofeina i stupnja metavir aktivnosti kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C, sugerirajući da unos kofeina može smanjiti nekroupalno oštećenje preko još do sada ne određenog mehanizma."

Nakon utvrđivanja jake povezanosti između stupnaj aktivnosti i progresije fibroze, ovi rezultati podržavaju hipotezu kako unos kofeina može također smanjiti progresiju fibroze jetre. Potrebne su dodatne studije kako bi se procijenilo da li se ova otkrića također mogu primijeniti na ostala upalna kronična jetrena oboljenja. Multivarijatnom analizom je dokazano da je dnevna konzumacija kofeina veća od 408mg (3 šalice kave ili više) nezavisni pretskazatelj smanjenog rizika koji označava stupanj aktivnosti. Ova otkrića su u skladu sa prethodnim studijama koje sugeriraju zaštitni učinak kofeina na jetru kod pacijenata sa jetrenim oboljenjem različitih uzroka.

Ipak, u literaturi su prisutni kontradiktorni podaci. Kod naše homogene populacije pacijenata sa kroničnim hepatitisom C, za unos kofeina je pokazano da je on nezavisno povezan sa aktivnošću niskog stupnja al ne sa fibrozom ili ALT nivoima. Mi smo se ograničili na tri ili više šalica kave (više od 407mg kofeina dnevno) dok su ostale studije prijavile manje ograničenje na 2 šalice dnevno. Ova odstupanja sugeriraju kako veći unos kofeina može biti zamjenski marker za faktor koji tek treba odrediti.

Socijalno-ekonomski status, kvaliteta života i ko-morbiditet, koji mogu biti značajno povezani sa unosom kave, nisu bili istraživani u skupini. Manjak takvih informacija ograničava opseg studije zbog toga što bi bilo koji faktor povezan sa konzumacijom kave mogao objasniti rezultate. Potrebno je odrediti mehanizme koji predstavljaju osnovu potencijalnog zaštitnog učinka kofeina na jetru kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C.

Nekoliko izvješća sugerira kako kofein i ostali sastojci kave kao što su kahveol i kafestol posjeduju antioksidativna svojstva. Epidemiološke studije podržavaju hipotezu da je redovita konzumacija kave povezana sa značajno smanjenim rizikom od dijabetesa tip 2 te zbog toga sugeriraju kako unos kave može smanjiti razvoj inzulinske otpornosti.

PDF dokument

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)