Veći omjer smrtnosti kod nosioca HCV

HCVIstraživači su otkrili kako pacijenti koji imaju hepatitis C virus (HCV) imaju veći sveukupni omjer smrtnosti te smrtnih slučajeva vezanih uz jetru nego li pacijenti koji su prethodno bili inficirani ali više nemaju virus u krvi.
Prema dr. Hirofumi Uto sa Kagoshima Univerziteta u Japanu, nosioci virusa – definirani kao pacijenti koji su imali ili detektabilni HCV core antigen ili HCV RNA – nakon prilagodbe dobu i spolu su imali opasan omjer smrtnosti od 1.53. Nadalje, među nosiocima opasan rizik omjera smrtnost povezanu sa jetrenim oboljenjima je bio 5.94.
Izvješće o smrtnosti među HCV inficiranim ima veliki raspon zbog razloga koji uključuju varijabilnost prirode oboljenja, razlikama u studijskim populacijama i nedostatku informacija o utjecaju viremije.

Kako bi odredili učinak viremije na konačni ishod, istraživači su izvršili analizu smrtnosti među grupom od 1125 pacijenata pozitivnih na HCV antitijela koji su bili uključeni u kohortnu studiju između 1995 i 2005 godine.
Ukupno 758 sudionika studije su bili određeni kao nosiocu; njihova srednja starosna dob je bila 62.6 godina.
Osim starosti, HCV nosioci su imali veću srednju vrijednost alanin aminotransferaza (AKT) – 47 IU/L nasuprot 25.3 IU/L te GGT 39.1 IU/L nasuprot 29.2 IU/L.
Bilo je 231 smrtni slučaj za vrijeme prosječnog perioda praćenja od 8.2 godina za ukupni omjer smrtnosti od 25 na 1000 osoba godišnje.
Istraživači su također tražili faktore koji bi predviđali smrtnost među HCV nosiocima te su pronašli kako neutvrđeni genotip virusa povećava rizik od sveukupne smrtnosti.

Također su izvijestili kako je smrt od hepatocelularnog karcinoma bila povećana kod onih se genotipom 1 i kod onih sa neutvrđenim genotipom.
Visoki omjer smrtnih slučajeva povezanih sa jetrom je bio povezan sa HCV core antigenom od 100 pg/mL ili većim iako visoki nivo ovih antigena nije bio povezan sa sveukupnim povećanjem smrtnosti.
U analiziranoj podgrupi od 719 nosioca koji su imali najmanje tri ALT mjerenja, oni koji su imali konstantno povećane nivoe su imali povećanu ukupnu smrtnost i smrtnost povezanu sa jetrenim oboljenjem u usporedbi sa onima kod kojih je ALT nivo ostao normalan.

Prema istraživačima ovaj „izuzetno povećani“ omjer smrtnih slučajeva povezanih sa jetrenim oboljenjem u podgrupi sa konstantno povećanim ALT nivoom je bio očit za hepatocelularni karcinom i ostala jetrena oboljenja.
Zaključili su kako „praćenje količine HCV virusa i nivoa ALT kod HCV nosioca može biti važno u identifikaciji pojedinaca sa povećanim rizikom od hepatocelularnog karcinoma i ostalih jetrenih oboljenja.“

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)