Ljekovita svojstva lišća borovnica za hepatitis

Lišće borovniceKemijski sastojak u lišću borovnica se pokazao kao ima jaki efekt u blokiranju replikacije hepatitis C virusa, otvarajući novi put za liječenje kronične HCV infekcije koja utječe na 200 miliona ljudi širom svijeta i koja s vremenom može dovesti do ciroze i raka jetre.
Među područjima sa posebno velikom učestalošću hepatitisa C je i Miyazaki prefektura u južnom Japanu, tendencija koja je vodila Hiroaki Kataoka i njegove kolege pri Miyazaki Univerzitetu kao i drugdje u Japanu u potrazi za boljim načinima liječenja. Trenutno ne postoji cjepivo za HCV a iako kombinacija lijekova može izliječiti HCV infekciju, ovaj tretman je efikasan u samo 60% slučajeva i ima rizik od ozbiljnih nuspojava.


Kataoka i njegove kolege vjeruju da zbog toga što je HCV infekcija lokalizirana u jetri te može proći 20 i više godina da se razvije u oboljenje, prehrambeni dodatak može pomoći u usporavanju ili zaustavljanju progresije. Zbog toga su provjerili skoro 300 različitih poljoprivrednih proizvoda u potrazi za potencijalnim sastojkom koji smanjuje HCV replikaciju i otkrili jakog kandidata u lišću „rabbit eye“ borovnice (zavičajno jugoistok SAD).

Borovnica


Pročistili su sastojak i identificirali ga kao proanthocyandin (polifenol sličan korisnim kemikalijama pronađenim u grejpu i vinu). Iako proanthocyandin može biti štetan, Kataoka i njegove kolege su zabilježili kako je njegova učinkovita koncentracija protiv HCV bila 100 puta manja od toksičnog nivoa a slične kemikalije su pronađene kod puno jestivih biljaka sugerirajući kako bi trebao biti siguran kao prehrambeni dodatak. U međuvremenu, istraživači se nadaju kako će istražiti detaljne mehanizme kako ova kemikalija zaustavlja HCV replikaciju.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)