Akupunktura može olakšati oporavak nakon transplantacije jetre

AkupunkturaKao što većina operacija zahtijeva opću anesteziju, transplantacija jetre uključuje zahtijevan post-operacijski period. Istraživači iz Duke Univerziteta su otkrili da je akupunktura siguran i efikasan način za olakšavanje prijelaznog perioda između operacijskog stola t otpuštanja iz bolnice.
Jednom kada kronični hepatitis C dostigne zadnji stadij oboljenja, transplantacija jetre je zadnja nada moderne medicine za oporavak pacijenta. Ipak, kao i većina operacije, transplantacija jetre uključuje neke vitalne izazove vezane uz oporavak. Oporavak od same operacije je jedan od prvih pokusa koji osoba koja je prošla transplantaciju mora izdržati. Novo istraživanje iz Duke univerziteta pokazuje kako akupunktura, relativno jeftina i efikasna tehnika može pomoći u oporavku nakon kirurškog zahvata bolje nego li neki lijekovi.

Anestezija za transplantaciju jetre

Kako bi se odstranila oboljela jetre i zamijenila sa zdravom, potrebna je opća anestezija. Primjenom anestetičkih lijekova inducira se nesvjesno stanje i blokira osjećaj boli u cijelom tijelu. Opća anestezija ima više ciljeva koji uključuju:

  • Otklanjanje boli (analgezija)
  • Blokiranje memorije u vezi procedure (amnezia)
  • Produciranje nesvjesnosti
  • Blokiranje normalnih tjelesnih refleksa kako bi se olakšala operacija
  • Opuštanje tjelesnih mišića

Zbog toga što opća anestezija ima učinak na centralni živčani sistem, moguće je potencijalno pojavljivanje reperkusija. Za dan ili dva većina nuspojava anestetika nestaje zajedno sa anestetikom. Nakon korištenja opće anestezije prilikom operacije, učestale su slijedeće nuspojave:

  • Pospanost
  • Slabost
  • Nejasno razmišljanje
  • Problemi sa vidom kao na primjer zamućeno ili dvostruko viđenje
  • Problemi sa koordinacijom
  • Glavobolja
  • Bol u mišićima
  • Mučnina ili povraćanje
  • Noćne more ili neobični snovi

 Kako bi se direktno smanjile ove nuspojave ili smanjila količina anestetika u cilju smanjenja nuspojava, kirurško osoblje uvijek traži inovativne pristupe koji mogu olakšati oporavak nakon operacije.

Akupunktura

Akupunktura

Akupunktura je 5000 godina stara Kineska medicinska praksa koja koristi izuzetno tanke, sterilne igle umetnute u specifične lokacije u cijelom tijelu. Ova terapija ima više mogućih primjena od kojih je jedna induciranje stanja anestezije kao pripremu za operaciju. Iako se akupunkturna anestezija prakticira u Kini od 1960 godine, njeno prihvaćanje na zapadu ide vrlo sporo. Bolnice u zapadnom svijetu ne žele razmatrati oslanjanje na tretman akupunkturom u svrhu anesteziranja pacijenata za vrijeme velikih operacija. Ipak, sve veći broj kirurga prepoznaje kako ova terapija može:

  1. Pomoći u smanjenju količine lijekova potrebnih za opću anesteziju
  2. Poboljšati post-operativni oporavak pacijenata


Iako je još puno potrebno kako bi se integrirali razni stilovi medicine, povećanje broja pozitivnih izvještaja povećava vjerojatnost progresivnog bolničkog uključivanja akupunkture u operacijske planove.

Duke Studija

Kao vodeći u integrativnim medicinskim djelatnostima, istraživači u Duke University Medical Center su otkrili kako je akupunktura efikasnija u smanjenju mučnine nego li glavni lijekovi koji se propisuju za pacijente koji se oporavljaju nakon velike operacije. Objavljeno 22. rujna 2004 godine u žurnalu Anesthesia and Analgesia, istraživači su izvijestili kako su pacijenti koji su prošli tretman akupunkturom imali smanjene post-operative bolove te bolji post-operativni oporavak.

Liječenje post-operativne mučnine i povraćanja je jedan od najvećih medicinskih izazova nakon opće anestezije. Prema anesteziologu dr. Tong Joo Gan sa Duke univerziteta, približno 70% žena koje su bile podvrgnute velikim operacijama na grudima zbog kojih je bila potrebna opća anestezija pate od post-operativne mučnine i povraćanja. Ove ozbiljne nuspojave su važni faktori u određivanju otpuštanja pacijenata iz bolnice nakon operacije.

Kao vodeći istraživač Duke univerziteta Gan je izjavio, „pacijenti u nasumičnom pokusu koji su podvrgnuti akupunkturi su imali lakši oporavak od onih koji su dobivali lijekove protiv mučnine. U području kontrole post-operativne mučnine, povraćanja, smanjenja boli i sveukupnog zadovoljstva akupunktura je učinkovitija nego li većina uobičajeno korištenih lijekova a nije imala niti nuspojave“.

Kao dodatak ovoj studiji o ženama koje su bile podvrgnute velikim operacijama na grudima, Gan je također proveo analizu u vezi te teme kombinirajući podatke iz 15 malih, nasumičnih kliničkih pokusa sa akupunkturom. Otkrio je kako su pacijenti koji su bili podvrgnuti akupunkturi imali značajno manji rizik od nastanka najčešćih nuspojava povezanih sa lijekovima koje sadrže narkotike u usporedbi sa kontrolnom grupom. Prilikom usporedbe sa kontrolnom grupom, kombinirani rezultati su pokazali kako su pacijenti sa akupunkturom imali:

  • 1.5 puta manji omjer mučnine
  • 1.3 puta manju učestalost ozbiljnog svraba
  • 1.6 puta manja izvješća o vrtoglavici
  • 3.5 puta manje slučajeva retencije urina

Prema dr. Ganu, „iako je količina lijekova koje sadrže opijate za pacijente koji su bili podvrgnuti akupunkturi bila puno niža od one koji nisu bili podvrgnuti akupunkturi, najvažniji rezultat za pacijente je smanjenje nuspojava povezanih sa lijekovima koji sadrže opijate. Ove nuspojave mogu negativno djelovati na oporavak pacijenta nakon operacije i produžiti vrijeme boravka u bolnici.“

Istraživanja dr. Gana sve više dokazuju kako akupunktura može imati značajnu ulogu vezanu uz kirurške postupke. „Akupunkura pomalo postaje sve više prihvaćena od strane Američkih liječnika ali je još uvijek nedovoljno iskorištena,“ izjavio je dr. Gan. „Studije poput ove koje pokazuju kako postoji dobrobit primjene akupunkture bi trebale pomoći liječnicima koji trebaju više podataka kako bi integrirali akupunkturu u rutinsku proceduru brige o operiranim pacijentima“

Ova informacija može biti vrlo korisna za osobe sa uznapredovanom hepatitis C infekcijom koje trebaju transplantaciju jetre. Podvrgavanje akupunkturi prije i za vrijeme transplantacije jetre može umanjiti neke probleme kod ove operacije. Iako predstavlja relativno mali dodatak kirurškom planu, ovaj mali pomak u protokolu može predstavljati veliku razliku. Dakle, ako planirate transplantaciju jetre, dodatno se raspitajte o tome što će vaš tim za operaciju uraditi kako bi ubrzali kirurški oporavak te razmislite o traženju programa koji integrira akupunkturu u proces. Zbog toga što transplantacija sama po sebi donosi puno izazova, vaši dodatni istraživački napori mogu pogodovati vašem bržem procesu oporavka.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)