Menstruacija za vrijeme kombinirane terapije

menstruacijaŽene sa menstruacijom se suočavaju sa periodom svakog mjeseca čak i na interferon-ribavirinskoj terapiji za hepatitis C. Iako menstrualna neugodnost može biti uvećana nuspojavama kombinirane terapije, uobičajeni lijekovi za ublažavanje menstrualnih simptoma vjerojatno neće dolaziti u sukob sa antivirusnom terapijom. Na sreću, postoje prirodni načini da olakšaju ovaj dodatni izazov do završetka tretmana.

Bilo da ste žena koja se suočava sa kombiniranom terapijom za hepatitis C ili vas zanima kako podržati ženu u tom periodu, ovaj spol ima dodatni izazov koji mora izdržati. Poznata kao standardna terapija za hepatitis C, pegilirani interferon i ribavirin izazivaju puno nuspojava te imaju omjer uspješnosti od samo 50%. Ipak, ovo je najbolja opcija koju liječnici trenutno imaju za liječenje hepatitisa C. Žene u reproduktivnoj fazi koje imaju virus i odaberu standardnu terapiju vezane su za menstruacijske cikluse dok primaju terapiju. Nažalost, interferon i ribavirin ponekad mogu pojačati neke uobičajene menstruacijske probleme.

Menstruacija

Svaki mjesec menstruacijski ciklus priprema žene za moguću trudnoću. Prosječni menstruacijski ciklus je 28 dana od prvog dana menstruacije do početka slijedećeg ali i može trajati između 21 i 35 dana. Menstruacijski ciklus započinje sa menstruacijom.

Uobičajeno znan kao period, menstruacija je dio ženskog menstruacijskog ciklusa u kojem se krv i tkivo odbacuju iz vagine. Većina menstruacijskih perioda traje od tri do pet dana. Osim karakterističnog vaginalnog krvarenja puno žena ima neželjene simptome u vrijeme menstruacije kao što su:

  • Sapinjanje, nadimanje i bolne grudi
  • Umor
  • Primjene raspoloženja, depresija i razdražljivist
  • Glavobolje
Ako su ovi simptomi ozbiljni i pojavljuju dva tjedna prije menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) je uobičajeni krivac. Bez obzira da li se doživljava za vrijeme perioda ili tijekom njega, izazovi koji prate ovaj period u mjesecu su čak i veći kada im se nadodaju neugodne nuspojave hepatitis C tretmana.

Nuspojave koje prevladavaju kod žena

Prema dr. Melissa Palmer, specijalistici za jetru, žene na pegiliranom interferonu i ribavirinu doživljavaju nuspojave češće nego li muškarci. Najčešće pojave koje žene doživljavaju ne kombiniranoj terapiji uključuju:

  • Umor
  • Glavobolje i bol u tijelu
  • Depresija
  • Tjeskoba
  • Razdražljivost
  • Nesanica
  • Nepravilne mjesečnice

Naročito u slučajevima sa cirozom ove tri menstrualne nepravilnosti su najčešće prijavljene kod onih koje uzimaju interferon i ribavirin a uključuju:
  1. Preuranjene ili odgođene mjesečnice
  2. Zgrušavanje i oskudno krvarenje za vrijeme menstruacije
  3. Povećani predmenstrualni simptomi

Dvostruki udarac

Procjenjuje se kako devet od deset žena imaju neugodni mjesečni ciklus svakog mjeseca. Za većinu ljudi sa hepatitisom C na tretmanu interferonom, lijekovi se prepisuju korz period od najmanje šest mjeseci. Zbog toga žene u reproduktivnom dobu koje uzimaju interferon-ribavirin terapiju imaju velike šanse sa suočavanjem sa simptomima nelagode koji su nekoliko puta veći za vrijeme trajanja liječenja. Zbog toga što se neki od simptoma pojavljuju u vrijeme menstruacije a slični su i simptomi interferona-ribavirina, efekti su često višestruko složeniji za žene koje su njima zahvaćene. Neke efekti ovog „dvostrukog  udarca“ su:

  • Menstruacijski grčevi vezani sa bolnim tijelom karakteristični za liječenje interferonom
  • Umor koji tipično iscrpljuje žene za vrijeme njihovog perioda uvećan za umor uzrokovan kombiniranom terapijom
  • Predmenstrualna promjena raspoloženja može povećati nivo depresije povezane sa terapijom interferonom
  • Zbog anemije inducirane ribavirinom, žene koje se normalno suočavaju sa odgođenom i oskudnom menstruacijom mogu nakon tog perioda doživjeti izuzetnu iscrpljenost

Sigurna i prirodna rješenja

Iako se veliki postotak žena za vrijeme menstruacije koristi lijekovima za suzbijanje nuspojava mjesečne nelagode, ovi lijekovi vrlo lako mogu biti zabranjeni za vrijeme tretmana interferonom. Kada je to slučaj, okretanje prema četiri stara, prirodna uporišta za otklanjanje menstrualnih tegoba može olakšati utjedaj ovog „dvostrukog udarca“:

  1. Primjena topline – Nedavne studije su otkrile kako  primjena topline na donji dio abdomena smanjuje menstrualne grčeve kao i ibuprofen. Lumbalni jastučić (posebni jastučić koji se puni toplom vodom ili zagrije u mikrovalnoj pećnici) je idealno sredstvo koje daje njegujuću toplinu donjem dijelu abdomena u trajanju do jednog sata.
  2. Pokrećite svoje tijelo – čak i lagano, ne-aerobičko pokretanje kao što su joga može podići raspoloženje oslobađajući endorfin koji je prirodni antidepresiv. Osim što podiže raspoloženje, kretanje može povećati cirkulaciju krvi što smanjuje bolne menstrualne grčeve.
  3. Jedite ribu iz dubokih mora – kada se redovito konzumira, losos, tuna ili druga riba iz dubokih mora može smanjiti grčeve i povećati raspoloženje zbog toga što sadrže u velikim količinama omega-3 masne kiseline.
  4. Ograničite kofein – studije su pokazale kako žene koje su smanjile unos kofeina dva tjedna prije menstruacije imaju manje osjetljive grudi u predmenstruacijskom periodu.

Ne postoji jednostavan način za sprječavanje menstruacijskih ili predmenstruacijskih simptoma kroz interferonso-ribavirinsku terapiju. Ipak, potvrđivanje ove neminovnosti može otkloniti bilo koje iznenađenje ili pojačanu neugodnost. Dodatno, ne zaboravljajući da vaš period traje samo par dana može vam pomoći da ne pokleknete duhom. Na kraju, oslanjajući se na četiri savjeta za otklanjanje komplikacija u cilju smanjenja menstruacijskih tegoba može vam pomoći da ustrajete tijekom kombinirane terapije – napor koji ima potencijal da potisne virus hepatitisa C.



Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)