Usporedba Entecavira i Tenofovira kod do sada ne liječenih pacijenata sa kroničnim hepatitisom B

HBVStudija objavljena na IDWeek 2013 je predstavila trogodišnje rezultate kohortne studije koji otkrivaju kako antivirusni lijekovi entecavir i tenofovir pružaju usporedivu efikasnost za liječenje do sada ne liječenih pacijenata sa kroničnim hepatitisom B te visoku genetsku barijeru otpornosti.

Iako je omjer HBeAg serokonverzije u trećoj godini bio značajno veći kod entecavira, omjer se povećao tijekom vremena u obje grupe i bio je međusobno približavajući, prijavio je Dr. Fehmi Tabak sa kolegama sa odjela za infektivna oboljenja sa Cerrahpasa Medical Faculty iz Turske.

„Realist“ je opservacijska studija koja je uključivala 466 pogodnih pacijenata koji do sada nisu bili liječeni od hepatitisa B iz 11 centara diljem Turske od studenog 2008 godine. U ovoj studiji istražitelji su usporedili demografske podatke i odgovore na tretman pacijenata kojima je propisan entecavir (n=134) ili tenofovir (n=130).

Dr. Tabak je napomenuo kako je početni nivou HBV DNA i LAT te stupanj fibroze je bio sličan u obje grupe. Pozitivni HBeAg je bio primijećen kod 28% pacijenata u entecavir grupi i 35% kod onih u tenofovir grupi; nisu primijećene značajne razlike u ove dvije grupe.

Srednja vrijednost trajanja tretmana je bila 32±11 mjeseci u entecavir grupi i 27±13 mjeseci u tenofovir grupi.

Nakon 3 godine tretmana nisu primijećene značajnije razlike u ove dvije grupe po pitanju nedetektabilnog nivoa HBV DNA i normalnog nivoa ALT kod pacijenata koji su bili HNeAg negativni i pozitivni na kronični hepatitis B. Čini se kako je omjer HBeAg serokonverzije nakon treće godine bio veći u entecavir grupi (38%) u usporedbi sa tenofovirom (20%).

„Omjeri HBeAg serokonverzije su bili povećani u obje grupe i približavali su se jedni drugima,“ zabilježio je dr. Tabak.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)