Trostruka terapija zasnovana na telapreviru je sigurna za starije osobe sa kroničnim hepatitisom C

HCVPrema studiji koja je predstavljena na IDWeek 2013, trostruka terapija zasnovana na telapreviru se može uspješno i sigurno koristiti kod starijih pacijenata sa kroničnim hepatitisom C (HCV), genotip 1 infekcijom.

Dr. Norihiro Furusyo iz Kyushu University Hospital u Fukuoaka, Japanu i njegove kolege su provele prospektnu, multicentralnu studiju koja je istraživala efikasnost i sigurnost trostruke terapije bazirane ne tenofoviru na starijim pacijentima sa kroničnim hepatitisom C. Telaprevir, HCV NS3/4A inhibitor proteaze je indiciran za liječenje infekcije kroničnog hepatitisa C, genotipa 1 u kombinaciji sa peginterferonom alfa i ribavirinom.

Trostruka terapija zasnovana na telapreviru je pokazala poboljšanje omjera stalnog virološkog odgovora (sustained virological response - SVR) u usporedbi sa monoterapijom peginterferonom alfa i dvostrukom terapijom peginterferonom alfa + ribavirin. Ipak, prethodne studije telaprevir režima za kronični HCV nisu pokazale korelaciju starosti sa virološkim rezultatom.

Studija je uključila 403 pacijenta sa kroničnim hepatitisom C i genotipom 1 od kojih 33.4% nije do sada bilo liječeno, 43.4% su imali prethodni relaps, 18.9% su bili prethodno non-responderi a 4.2% nije bio poznati odgovor. Pacijenti su primili 12 tjednu trostruku terapiju telaprevira 2250 mg/dnevno, peginterferona alfa-2b 60-150 mcg/tjedno i ribavirina 600-1000mg/dnevno nakon čega je slijedilo 12 tjedana dvostruke terapije peginterferonom alfa 2b + ribavirina. Pacijenti su bili kategorizirani ili u grupu A (starosti >60 godina; n=64) ili grupu B (starosti <60 godina; n=56).

SVR je bio definiran kao nedetektabilna serumska HCV RNA u 24 tjedna nakon završetka tretman. Brzi virološki odgovor (rapid virological response - RVR) je bio definiran kao nedetektabilna HCV RNA u 4 tjednu.

Rezultati studije su pokazali kako je omjer nedetektabilne HCV RNA u 4 tjednu bio 75% u grupi A i 77.5% u grupi B. Nisu otkrivene značajnije razlike u omjeru SVR između grupe A i grupe B (72.5% vs 83.7%). SVR omjer interleukina 28B (IL28B) (rs8099917) TT (88.9% za grupu A i 91-1% za grupu B) je bio značajno veći nego li IL28B TG/GG (46.2% i 45.8%). Nadalje, multivarijatna analiza je pokazala IL28B TT i nedetektabilnu HCV RNA u 4 tjednu kao nezavisne faktore povezane sa postizanjem SVR.

Ukupno 12.5% sudionika u grupi A i 10% u grupi B je prekinulo tretman zbog ozbiljnih nuspojava. Nije primijećen niti jedan smrtni slučaj ili dekompenzacija jetara.

„IL28B genotipovi i rani virološki odgovor ukazuju na efikasnost kod ovih teže lječivih pacijenata,“ zaključio je Dr. Furusyo.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)