Ujedinjeni Arapski Emirati imaju za cilj biti bez hepatitisa C do 2020 godine

HCVHepatitis C (HCV) je oboljenje jetara koje uzrokuje upalu, ožiljke na jetrima, zatajenje jetara ako se ne liječi a prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji utiče na 150 miliona osoba diljem svijeta. Od ovog broja, više od 350,000 osoba umre svake godine od oboljenja povezanih sa hepatitisom C.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), učestalost HCV je niska ali se moraju provesti testiranja kako bi se dobio odgovarajući tretman za ovo oboljenje koje je dobilo naziv tihi ubojica jer je uobičajeno bez simptoma.

„Mi nemamo veliki problem hepatitisa C u UAE. Sa HCV genotipom 1 koji je dominantan među nacionalnostima u UAE, tretman je obećavajući. Mi smo do sada liječili veliki broj pacijenata a odgovor na terapiju je veći od 70% sa novim lijekom. Nadamo se da ćemo do 2020 godine iskorijeniti virus iz UAE,“ izjavio je Dr. Salem Awadh, konzultant gastroenterolog na medijskoj akademiji posvećenoj hepatitisu C. Akademija je bila sponzorirana od strane MSD, globalnoj zdravstvenoj kompaniji koja radi na kreiranju cjepiva te tretmanima za mnogo oboljenja uključujući HCV.

Na osnovi MSD-PharmARC studiji iz 2011 godine, ukupno je 642 slučaja HCV prijavljeno u UAE s time da je Dubai prijavio 278 slučajeva a Abu Dhabi 204 slučaja. Od ovog broja 70% su stranci od kojih Egipćani predstavljaju najveći broj a nakon njih slijede Pakistanci. Preostalih 30% su UAE nacionalnosti.

„Ovo su UAE nacionalnosti koji su primili transfuziju krvi prije 1991 godine. U to vrijeme nismo znali za virus a uvozili smo krv izvana, uglavnom iz EU i SAD gdje je genotip 1 najučestaliji,“ izjavio je Dr. Awadh.

Sa novim opcijama tretmana koje se trenutno proučavaju i koje će uskoro biti predstavljene na tržištu, Dr. Awadh je optimističan kako će stari nosioci HCV uskoro biti liječeni. Fokus se sada može premjestiti novo otkrivene slučajeve među UAE nacionalnostima koji prenose HCV preko dijeljenja igala.

„Otkrivamo nove mlade pacijente, mlađe generacije pacijenata između 25 i 40 godina koji su koristili intravenske narkotike a koji su UAE nacionalnosti a te osobe treba savjetovati. Imamo veliki rehabilitacijski centar u Abu Dhabiju u koji se ove osobe primaju i liječe,“ izjavio je Dr. Awadh.

HCV liječenje za osobe sa UAE nacionalnosti je besplatno dok strani radnici koji su pozitivni na HCV mogu potražiti liječenje kroz druge ne vladine organizacije.

U međuvremenu, ostale zemlje u MENA području, posebno Egipat sa visokim omjerom prevalencije HCV uz međunarodnu i lokalnu suradnju kako bi iskorijenio HCV. Pristup prihvatljivim tretmanima je također potreban, izjavio je Dr Hesham Rafaat Mohammad Al Khayat iz Theodor Bilharz Research Institute u Egiptu.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)