Uspinjanje na novi nivo, Njemačka mreža virtualne jetre

virtualna jetraCilj ovog jedinstvenog istraživačkog konzorcija je prikazivanje cijelog organa i njegovih funkcija u kompjuterskom modelu.

U travnju 2010 godine pokrenut je u Njemačkoj ambiciozan projekt: Njemačka mreža virtualne jetre. Financiran od strane ministarstva za obrazovanje i istraživanje, ova glavna interdisciplinarna istraživačka inicijativa je jedina te vrste u svijetu koja se fokusira na samo jedan organ preko više nivoa kompleksnosti. Sa petogodišnjim budžetom od približno 43 miliona eura, to je također jedina istraživačka mreža u svijetu koja se financira samo od strane jedne nacije. Cilj mreže je kreiranje kompjuterskog modela jetre kao kompletnog organa sa svim raznolikim i bitnim funkcijama. Na taj način bi trebalo biti u mogućnosti bolje razumjeti procese u jetri i razviti nove lijekove.

Biokemijska tvornica u tijelu

Jetra je jedinstveni organ: kao centralni metabolički organ kod kralježnjaka on sintetizira, konvertira i razbija svakodnevno više od 10000 supstanci pomažući tijelu da probavi hranu i da se oslobodi otrova. On pomaže probavi, kontrolira unos željeza i sintetizira vitalne proteine kao što su faktori zgrušavanja. Nadalje, jetreni metabolizam je glavni faktor koji treba uzeti u obzir prilikom razvoja lijekova zbog toga što je glavni za toksičnost i efikasnost lijekova. Zbog toga su istraživanja jetre u njenih funkcija od strane mreže od najvažnijeg značaja za medicinu i farmaceutsku industriju.


Pogled u budućnost sistemske biologije

Kako bi smo dobili cjelokupnu sliku kako jetre tako i cijelog i dinamičkog procesa u organu, istraživači mreže traže pomoć u sistemskoj biologiji. Ova grana znanosti koja radi na istraživanju bioloških procesa na sistemskom nivou, ima za cilj kreiranje cjelovite slike dinamičnih životnih procesa na svim nivoima, od genoma do proteoma i sve do kompletne stanice ili čak cijelog organizma. Kako bi postigli ovaj cilj,  sistemska biologija povezuje kvantitativne metode iz polja molekula i stanične biologije sa tehnikama i alatima iz područja matematike, kompjuterskih znanosti i sistemskih znanosti. „Sistemska biologija može ubrzati prijenos od akademskog istraživanja na upotrebu na pacijentima i može smanjiti troškove razvitka lijekova. To je razlog zbog čega je ona ključna tehnologija i glavni pokretač za inovacije za individualizirane lijekove u budućnosti,“ naglasila je federalna ministrica za razvoj i istraživanja Annette Schavan u priopćenju za tisak objavljenom u srpnju 2010 godine.

Vodeći u svijetu
Njemačka mreža virtualne jetre je prvi projekt u svijetu koji ima za cilj izgradnju pravog kompjuterskog modela kompletnog organa na više nivoa iz biomolekularnih i biokemijskih procesa do anatomije cijelog organa te njihovo uključivanje u simulaciju. „Izazov je golem ali se mi nadamo njegovom prihvaćanju ne samo kao promoviranje razumijevanja jetre nego također davanju snažnog poticaja cijlom području istraživanja sistemske biologije. Naš cilj je davanje dokaza o stvarnom utjecaju na zdravstvenu zaštitu“izjavio je Adriano Henney, direktor programa Njemačke mreže virtualne jetre.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)