Novi antivirusni lijekovi pokazuju obećanje za dramatično poboljšanje liječenja hepatitisa C

Prema istraživačkom izvještaju objavljenom u  žurnalu The Lancet, dodavanje direktno djelujućeg antivirusnog lijeka standardnom tretmanu za hepatitis C  značajno poboljšava omjer izlječenja kod najteže lječivih pacijenata.

Istraživački tim predvođen dr. Paul Kwo sa Indiana University School of Medicine prijavio je kako je dodavanje novog lijeka skoro podvostručilo učinkovitost tretmana kada je primjenjivan kroz 48 tjedana u jednom istraživačkom dijelu studije.

Trenutno manje od pola pacijenata sa hepatitis C genotipom 1 se efikasno liječi standardnom kombinacijom dva lijeka, peginterferona alfa-2b i ribavirinom koji se uobičajeno daju kroz 48 tjedana. Tretman može biti težak za neke pacijente zbog anemije i ostalih nuspojava.

Dodavanje lijeka boceprevir je povećalo omjer izlječenja na visokih 75% kod onih koji su primili 48-tjednu kombiniranu terapiju sa tri lijeka u usporedbi sa 38% onih u kontrolnoj grupi koji su primili standardni režim od dva lijeka kroz 48 tjedana, izjavio je dr. Kwo, izvanredni profesor na Indiana University School of Medicine. Dvogodišnji pokus je proveden na 67 mjesta na 520 pacijenata u SAD, Kanadi i Europi.

U boceprevir studiji poznatoj kao SPRINT-1 pokus, istraživači su testirali nekoliko različitih opcija za procjenu učinkovitosti kombinirane terapije:

Kako bi testirali da li dodavanje bocaprevira može skratiti vrijeme tretmana, neki nasumično odabrani pacijenti su primali kombinaciju tri lijeka kroz 28 tjedana a neki kroz 48 tjedana.

Istraživači su također istražili da li 4-tjedna standardna terapija sa dva lijeka koja prethodi dodavanju boceprevira tretmanu može poboljšati omjer stalnog virološkog odgovora. Cilj je bio vidjeti da li omogućavanje interferona i ribavirina da dostignu stabilni nivo prije dodavanja bocaprevira – koji bi aktivirao imunološki sistem i smanjio broj virusa – poboljšalo omjer odgovora kao i smanjilo sposobnost virusa da razvije otpornost na bocaprevir, izjavio je Kwo.

U drugom dijelu pokusa istraživači su testirali da li manja doza ribavirina može smanjiti nuspojavu kao što je anemija a da u isto vrijeme bude učinkovito.

„Oba 24 i 48-tjedna režima bocaprevira su značajno poboljšala omjer stalnog virološkog odgovora – koji je najbolja definicija izlječenja koju imamo – u usporedbi sa 48-tjednim kontrolnim dijelom,“ izjavio je dr. Kwo.
„48-tjedni dio tretmana sa 4 tjedna peg interferona u početku i 44 tjedan peg interferon, ribavirina i bocaprevira su doveli do najvećeg poboljšanja u usporedbi sa kontrolnom grupom. To je vrlo impresivno“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)