Upitna politika doniranja krvi zbog zastarjelosti

doniranje krviZabrana doniranja krvi i plazme za muškarce ako su imali seksualni odnos sa drugim muškarcem je izazvala zabrinutost među grupama aktivista u kampusu.
Američka agencija za hranu i lijekove Food and Drug Administration – FDA ne dozvoljava muškarcima koji su imali seks sa drugim muškarcima u bilo kojem vremenu od 1977 godine da doniraju krv zbog toga što, prema FDA, imaju povećani rizik od stjecanja HIV i hepatitisa B.

U lipnju FDA je preispitala politiku ali je nadzorni odbor „Health and Human Services“ došao do zaključka kako ne postoji dovoljno znanstvenih podataka da bi se postavila nova učinkovita strategija, izjavio je Paul Richards, specijalista za odnose sa javnošću za FDA.

Centar za kontrolu oboljenja – CDC je izvijestio kako je 53% svih novih HIV infekcija godišnje pripisano muškarcima koji imaju seksualni odnos sa drugim muškarcem.

Ben Crowther, pomoćni koordinator „Associated Students club Queers and Allies for Activism“ izjavio je kako je zabrana zastarjela i nepravedna zbog toga što pretpostavlja kako je HIV homoseksualno oboljenje te kako činjenica da je netko homoseksualac eliminira mogućnost sigurnog seksualnog odnosa u monogamnoj vezi.

Michael Young, direktor komunikacija za Puget Sound Blood Center izjavio je kako je centar zatražio od FDA da preispita politiku zasnovanu na novim tehnologijama koje su raspoložive za testiranje HIV.

„Moramo slijediti mandat kako bi ostali otvoreni i pružili području potrebnu krv“, izjavio je.

Prema FDA websajtu, politika je uspostavljena u travnju 1992 godine na osnovi raspoloživosti procedura za testiranje.

Josh Foley, kreator i koordinator za „Queers and Allies for Activism“ izjavio je kako su od 1992 godine procedure testiranja napredovale a politika koja je zaostala je arhaična.

Iako se infekcije lakše detektiraju sa novim tehnologijama, cilj FDA je smanjenje rizika od prijenosa infektivnih oboljenja kolikoje to moguće, izjavio je Richards.

„Naša glavna odgovornost u odnosu na krv i krvne proizvode je da osiguramo sigurnost ovih proizvoda koji spašavaju živote pacijentima koji ih trebaju,“ izjavio je.

Foley je izjavio kako zna ljude koji su donijeli dokumentaciju da su negativni na HIV ali i dalje nisu bili u mogućnosti donirati krv zbog toga što su imali seksualni odnos sa drugim muškarcem.

Prema studiji Williams Institute pri Kalifornijskom univerzitetu u LA, 6.4% muškaraca je prijavilo kako je imalo najmanje jednog muškog seksualnog partnera od svoje osamnaeste godine, što je zaokruženo približno 7.2 miliona osoba u SAD.

Rezultati studije procjenjuju da ako bi se kompletno ukinula zabrana u vezi seksa muškarca sa muškarcem, dodatnih 130,150 muškaraca bi doniralo 103,720 litara krvi svake godine.

Foley je izjavio kako neke osobe u homoseksualnoj zajednici smatraju da je vrijedno lagati o svom identitetu kako bi pomogli drugima ali je on izjavio to ne vrijedi za njega.

„Ja radije ne bih mijenjao svoj identitet kako bi pomogao drugima“, izjavio je. „Trebalo bi biti moguće da svatko ko želi pomoći i može pomoći.“

Crowther je izjavio kako ograničenja nisu fer zbog toga što nisu uzeti u obzir broj seksualnih partnera, upotreba kondoma i učestalost spolnih odnosa te da se ti podaci ne pitaju niti heteroseksualne donatore.

„Postoje osobe koje su heteroseksualne a koje su mogle imati seksualne odnose bez kondoma sa 200 različitih osoba godišnja i koje su u mogućnosti donirati krv,“ izjavio je. „Netko tko je imao seksualni odnos jednom sa kondom i od tada je apstinirao – ali je homoseksualac – ne može donirati krv.“

Richards je izjavio kako FDA osigurava da „politika zasnovana na ponašanju“ te da postoji doživotna zabrana za bivše ili sadašnje intravenske korisnike narkotika te za pojedine osobe koje daju seks u zamjenu za novac.

„Oni žele smanjiti troškove te smanjiti 5% osoba koje su u mogućnosti donirati krv dok se u isto vrijem žale na nedostatak krvi,“ izjavio je Crowther.

Crowther još uvijek misli kako su seksualno ponašanje i grupe ljudi blisko povezani te kako je zakon o seksu muškarca sa muškarcem homofobičan.

Foley nije ohrabren objašnjenjem od strane FDA te i dalje smatra da je takva politika diskriminacijska.

Izjavio je kako bi procedura trebala zabraniti bilo koji oblik analne penetracije pošto je to ponašanje koje se smatra visoko rizičnim a u kojem sudjeluju i heteroseksualni partneri.

„Logična je želja za izbjegavanjem kontaminacije,“ izjavio je Foley. „Ali je ovdje problem pretpostavka sa ako imate seks sa muškarcem, tada ste nesigurni.“



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)