Zašto je strah od cijepljenja drugo ime za katastrofu u zemljama u razvoju

cijepljenjeStrah od cijepljenja je star koliko i samo cijepljenje – ali sada dovodi u opasnost živote u zemljama u razvoju.

Strah od cijepljenja nije ništa novo. Kada je Edward Jenner prvi u osamnaestom stoljeću predvodio upotrebu cijepljenja blažim oblikom kravljih boginja protiv smrtonosnih boginja,  satiričari su nacrtali karikaturu cijepljenog pacijenta sa kravljom glavom. Izgleda kako je danas svaka zemlja razvila svoj vlastiti oblik straha. U Francuskoj prosvjednici tvrde kako cjepivo za hepatitis B uzrokuje multiplu sklerozu, u SAD tvrde kako je živa koja je dodana cjepivu odgovorna za povećanje broja autizma. U UK je postojao protest protiv hripavca te glasovitog MMR cjepiva. Iako je za sve je dokazano da su bezrazložni strahovi ipak na internetu postoji veliki otpor cijepljenju. Doktori sada upozoravaju kako se takve glasine iz UK, SAD i Europe šire na zemlje u razvoju gdje predstavljaju prijetnju zbog mogućeg ukidanja globalnog programa cijepljenja. Zastrašujuće je da to predstavlja dovođenje u rizik života tisuće djece.

U južnoj Africi, zabrinutost zbog MMR koja je generirana od strane ostatka Engleskog govornog područja uključujući i UK, dovelo je do odbijanja cijepljenja što je prouzočilo izbijanje epidemije od skoro 7000 slučajeva ospica. Za djecu slabijeg zdravstvenog stanja i ograničenog pristupa medicinskim uslugama, ova odluka se pokazala katastrofalnom. Do sada je već zabilježeno stotine smrtnih slučajeva.

U međuvremenu je vlada u Indiji nedavno odbila preporuku od svojih znanstvenih savjetnika da uključe Hib (skraćenica od Haemophilus influenzae) cjepivo u osnovni dječju program usprkos činjenici kako je Svjetska Zdravstvena Organizacija izjavila da se 20% od 400,00 smrtnih slučajeva širom svijeta zbog upale pluća kod djece uzrokovano Hib odnosi na Indiju. U UK, meningitis kao uzrok  dječjeg cijepljenja Hib cjepivom je svedeno skoro na nulu. Ipak, grupe Indijskih lobista predvođeni opozicijskim političarima još uvijek tvrde kako je Hib cjepivo ne samo nepotrebno nego da uzrokuje brojne smrtne slučajeve. Taktika Indijskih anti-Hib grupa se oslanja direktno na rad websajtova u UK i SAD koji pozivaju na ne cijepljenje.

Prema dr. Heidi Larson s programa cijepljenja pri Imperial College London , naši strahovi protiv cijepljenja i grupe koje ih naglašavaju u zemljama u razvoju ne uzrokuju direktne probleme ali ih „potpiruju i preuveličavaju“. Prema nedavno objavljenom članku od Njemačke grupe objavljenom u Journal of Health Psychology, nevjerojatno je da samo nakon pet minuta potrošenih u traženju web sajtova koji kritiziraju cijepljenje povećava vašu percepciju od rizika i smanjuje percepciju od rizika ne cijepljenja. Kopirajući sadržaj sa jednog sajta na drugi, glasine o cijepljenju brzo dobivaju povjerenje u na internetu. Puno sajtova će vam reći kako su četiri djevojčice umrle u Indiji unutar 24 sata nakon što su primile cjepivo za HPV. Ono što vam ne kažu je to da su dvije umrle u automobilskoj nesreći, jedna od ugriza zmije a da je jedna upala u bunar. Dodajte ovu glasinu osjećaju kako je cijepljenje nešto što provodi vaša vlada od strane svjetskih agencija ili velikih farmaceutskih kompanije i dobijete zagarantiranu teoriju zavjere.

Što se može uraditi? Za sada, voditelji kampanje su inzistirali na više informacija, svjesnosti i edukaciji. Ali ovaj pristup nije uspio. Umjesto toga, analiziraju mogućnost da svaka zemlju preuzme svoj dio, skupa sa zagovaranjem, i trenutnim aktivnostima koje će poništiti glasine.

U Južnoj Americi koja ima zapanjujuće visoki omjer cijepljenja, vlasništvo je jasno definirano. Brazil ima omjer od 98% cijepljene djece za sva dječja cjepiva. Ovo je djelomično zbog toga što su voditelji kampanje kao što je Ciro de Quadros, legendarni bivši direktor Pan Američke zdravstvene organizacije učinili da omjer cijepljenja bude stvar lokalnog ponosa. „Svaki gradonačelnik u Brazilu vam može reći omjer cijepljenja u svom gradu,“ izjavio je na nedavnom međunarodnom pedijatrijskom kongresu u Johannesburgu. Grassrootsovo zagovaranje cijepljenja je bila snažna protuteža glasinama u zemljama kao što su Bolivia i Peru, koje su siromašne te sa slabom infrastrukturom kao i neke zemlje u Africi.

Na pedijatrijskom kongresu iz Afričkih zemalja sa najslabijim omjerom cijepljenja kao što su Etiopija, Ruanda i Demokratska Republika Kongo, pedijatri su bili uključeni u radionice u kojima im je rečeno kako razviti osnovnu organizaciju zagovaranja u svojoj zemlji povezujući se sa grupama žena i lokalnim poglavarima.

Lois Privor-Dumm sa Bloomberg School of Public Health pri  Johns Hopkins Univerzitetu je strateški direktor Hib inicijative koja ima za cilj šire prihvaćanje Hib-a. Ona je upozorila kako „bi bilo pogrešno okarakterizirati sve protivnike cijepljenja kao luckaste ili kao protivnike znanosti,“ zbog toga što mogu postojati problemi sa cjepivom. „Često postoji zrno istine na dnu svega toga a vi to trebate poslušati.“

koji bi trebao pratiti glasine koje ugrožavaju programe cijepljenja. Djelomično financiran od strane zaklade Gates, organizacijski odbor je uključio De Quadros. „Lada gledamo u strah od cijepljenja, vidimo dokaz da se problem unaprijed javno naznačio puno ranije.

U razvijenom svijetu, naša djeca su dobro uhranjena i zdrava i imaju jednostavan pristup medicinskoj skrbi. To nije garancija da neće umrijeti od infektivnih oboljenja ali puno pomaže. Koliko je sramotna akcija onih koji nisu ugroženi infektivnim oboljenjima a dovode u rizik živote onih koji jesu?




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)