Otkriven novi smrtonosni oblik virusa u Papui

hepatitis B virusZnanstvenici sa Airlangga University Institute of Tropical Diseases (ITD) u Surabaya su nedavno objavili otkriće tri nove podvrste hepatitis B virusa u Papui.

Istraživanje ITD i profesorice Maria Inge Lusida izjavila je za The Jakarta Post da je trenutno virus hepatitisa B klasificiran sa 8 genotipova i 9 podvrsta.

Sve ove vrste, izjavila je Maria, su bile prevladavajuće širom svijeta i klasificirane na osnovi geografske lokacije, karakteristika virusa i kliničkih učinaka koji ovi različiti oblici virusa imaju na ljudsko tijelo.

„Bili smo iznenađeni kada smo otkrili tri nove podvrste hepatitis B virusa u Papui od kojih je jedan otkriven na visoravni Papua,“ nadodala je.

Izjavila je kako je otkriće izvedeno u suradnji sa Japanskim Kobe Univerzitetom 2007 godine dodajući kako su znanstvenici pri ITD tek sada provodili detaljnije kliničke analize tri podtipa u nadi da će razumjeti stupanj njihove malignosti.

„Općenito, virus hepatitisa B je smrtonosan“, izjavila je Maria.

Nadodala je kako bi vlasti širom zemlje trebale povećati svjesnost o ovim novim podvrstama iako su pronađene samo na Papui, gdje četiri inficirana pacijenta sada primaju opsežan tretman.

„Također smo otkrili kako ove nove podvrste mogu stvoriti komplikacije kod pacijenata sa HIV/AIDS. Vlada bi trebala ostati budna po ovom pitanju zbog toga što je broj HIV inficiranih osoba u Papua znatno velik,“ izjavila je Maria.

Hepatitis B utječe na jetru, akutno oboljenje uzrokuje upalu jetre i ostale komplikacije povezane sa jetrom kao što su ciroza, rak, hepatična konfuzija i koma, te krvarenje u gornjem dijelu probavnog sistema pacijenta.

Akutnom hepatitisu treba šest mjeseci da pređe u kronični oblik a ipak, oko 90% pacijenata sa hepatitisom, ako se oporave razviju jaki imunitet za vrijeme tog perioda. Bez liječenja dolazi do pogoršanja kod kroničnih pacijenata kod kojih se unutar 10 do 20 godina razvije ciroza i na kraju rak jetre.

Slično kao i HIV/AIDS, prijenos hepatitisa B se najčešće dešava kada osoba dođe u kontakt sa inficiranom krvlju, izjavila je Maria.

Ministar zdravstva Endang Rahayu Sedyaningsih tvrdi da oko 30 miliona stanovnika Indonezije trenutno živi sa hepatitisom B ili C.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)