Znanstvenici povezuju infekciju virusom hepatitisa C sa enzimom masnoće u jetrenim stranicama

enzim masnoćeZnanstvenici pri Gladstone Institute of Virology and Immunology (GIVI) su otkrili kako da je enzim povezan sa pohranom masnoće u jetri potreban za infektivnu aktivnost hepatitis C virusa (HCV). Ovo otkriće može ponuditi novu strategiju u liječenju infekcije.

Više od 160 miliona ljudi širom svijeta je inficirano hepatitisom C a ne postoji nikakvo cjepivo koje bi spriječilo daljnje širenje oboljenja. Trenutni tretmani nisu efikasni kod najčešćih genotipa u SAD i Europi. Studija koja je objavljena u žurnalu Nature Medicine pokazuje kako je enzim DGAT1 ključni faktor kod HCV infekcije. Sa nekoliko potencijalnih DGAT1 inhibitora koji su već u razvojnom programu lijekova, u bliskoj budućnosti bi mogao biti moglo biti moguće liječenje HCV.

„Naši rezultati otkrivaju potencijal 'ahilove pete' HCV infekcije,“ izjavila je dr. Melanie Ott, stariji autor studije. „Nekoliko DGAT1 inhibitora su već u kliničkim pokusima za liječenje oboljenja povezanih sa pretilosti. Oni bi također mogli djelovati protiv HCV.“

Na prvi pogled, životni ciklus HCV je vrlo jednostavan. Virus ulazi u stanicu. Proizvede se jedan veliki protein i podjeli u nekoliko manjih virusnih enzima i proteina koji grade virus. Kopira se RNA genom a novi RNA i strukturalni proteini se koriste za pravljenje novih dijelova virusa koji se otpuštaju u krvotok kako bi inficirali još stanica. Za ove procese se mislilo da se dešavaju u specijaliziranim membranama unutar stanice. Ipak, nedavno je pokazano kako vaokule imaju ključnu ulogu.

Vaokule, koje skladište masnoću u stanicama su postale nova tema u biologiji. DGAT1 je jedan od enzima koji pomaže formiranje vaokula. Tim iz Gladstona predvođen dr.sc Evom Herker je otkrio kako su HCV infekcija i proizvodnja virusnih dijelova su znatno oslabljeni u jetrenim stanicama u kojima je manjak DGAT1 aktivnosti.

„DGAT enzimi proizvode masnoću koja se skladišti u vaokulama koje su važne za HCV replikaciju pa se pitamo da li inhibicija ovih enzima može poremetiti životni ciklus virusa,“ izjavila je dr. Herker. „Otkrili smo kako se HCV posebno oslanja na jedan DGAT enzim, DGAT1. Kada inhibiramo DGAT1 sa lijekom, jetra još uvijek proizvodi vaokule kroz drugu DGAT enzim ali se te vaokule ne mogu koristiti od strane HCV.“

Tim želi identificirati koji korak u životnom ciklusu HCV treba DGAT1. Otkrili su kako DGAT1 komunicira sa jednim virusnim proteinom, virusnim proteinom nukleokapsidne jezgre koji je potreban za skupljanje virusnih dijelova. Protein jezgre se uobičajeno pridruži površini vaokula ali to ne može uraditi kada je DGAT1 inhibiran ili kada ga nedostaje u inficiranoj stanici.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)