Uloga dijete kod hepatitisa B

HBVNe postoji specifična zdrava dijeta za hepatitis B. Ako živite sa hepatitisom B, važno je da obratite posebnu pažnju na dijetu. Najbolja izbor je prehrana sa niskim udjelom kolesterola, masnoće te visokim udjelom vlakana. Ovo je hranjiva dijeta koja može pomoći u očuvanju jetre:

Ograničenje unosa alkohola i kofeina

Izbjegavanje konzumacije alkoholnih pića u bilo kojem obliku zbog toga što alkohol samo pogoršava stanje jetre. Također se preporučuje izbjegavanje napitaka sa kofeinom zbog toga što on kao i alkohol može uzrokovati dehidraciju.

Ostanite hidratizirani

Preporučuje se redovita konzumacija najmanje 8-10 čaša hladne vode. Tekuća hrana kao što su juhe od rajčica ili piletine su također dobre.

Konzumirajte zeleni čaj

Vjeruje se kako uključivanje zelenog čaja u dijetu za hepatitis B može pomoći u odstranjivanju virusa zbog toga što zeleni čaj sadrži antioksidant zvan Catechin. Usprkos tome što sadrži kofein, zeleni čaj je bogat antioksidantima.

Izbjegavajte velike doze vitamina (osim ako vam nisu prepisane)

Uravnotežena dijeta bi trebala sadržavati sve neophodne vitamine i minerale. Ipak, najbolje je izbjegavati uzimanje velikih doza vitaminskih dodataka posebno onih koje sadrže vitamin A ili vitamin D ili čak željezo koje je štetno za jetru.

Uključivanje vitamina E u dijetu

Vitamin E pomaže u zaštiti jetre od oštećenja a studije sugeriraju kako vitamin E te njegovi dodaci također pomažu u borbi sa virusom.

Izbjegavajte obrađenu hranu

Obrađena hrana sadrži kemijske aditive te je za osobe sa hepatitisom B preporučljivo da smanje konzumaciju zamrznute ili konzervirane hrane.

Izbjegavajte konzerviranu, sušenu i masnu hranu

Također je preporučljivo smanjenje unosa konzervirane, dimljene, sušene i usoljene hrane te minimizirati količinu hrane pržene u dubokom ulju te masne hrane u dijeti.

Konzumacije svježeg voća i povrća

Jedite puno svježeg organskog voća i povrća koje ne sadrži pesticide

Izbjegavajte konzumaciju sirovih školjki

Izbjegavajte sirove ili nekuhane školjke kao što su kamenice i slične školjke zbog toga što mogu sadržavati infektivne organizme ili toksine.

Ovo su neki od važnih koraka koji se moraju uzeti u obzir kako bi se neoštećene stanice održale koliko je to moguće zdravim. Zbog toga je važno održavanje hranjive dijete za hepatitis B kako bi se održala odgovarajuća težina i nivo energije.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)