Hepatitis C ostaje istaknut među intravenoznim ovisnicima

IV injekcijaHepatitis C ostaje istaknut među intravenoznim ovisnicima. Iako intravenozni ovisnici mogu steći HIV u manjem omjeru nego li prije dva desetljeća, oni dobivaju pozitivne hepatitis C testove jednako učestalo kao i prije. Ovo su otkrića nove studije objavljene u Journal of Infectious Disease.

Istraživači u Johns Hopkins Univerzitetu koji su vodili studiju su izjavili kako otkrića pokazuju
Napori za obuzdavanjem krvlju prenosivih oboljenja pokazuju neke pozitivne rezultate. Ipak, izjavili su kako treba učiniti više napora u borbi sa opasnim širenjem hepatitisa C.

Za potrebe studije istraživači su istraživali omjer infekcije među intravenoznim ovisnicima kako za HIV tako i za hepatitis C (HCV) koji datiraju sve do 1988. Iako su brojke pokazale značajno smanjenje HIV slučajeva, HCV infekcije su ostale konstantne.

Ako se uzme u obzir kako se infekcije općenito šire od intravenoznih ovisnika na opću populaciju, istraživači su izjavili kako je važno da utemelje efikasniji program prevencije širenja infekcije kao što je program za razmjenu igala.

„Trenutni napori u prevenciji odgađaju ali ne sprečavaju HCV na nivou populacije i trebati će ih dalje pojačati kako bi se smanjio rizik od HCV infekcije na nivo HIV,“ izjavili su istraživači.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)